Diari La Veu del País Valencià
El ‘polèmic’ examen del C1 suma més aprovats que el Mitjà de 2017 malgrat les queixes per la dificultat

Firmes demanant la impugnació de l’examen, manifestacions, peticions de dimissió i autoorganització a través d’un grup de Facebook anomenat ‘Injusta Certificació C1 Valencià JQCV’, amb 2153 membres a hores d’ara. Són algunes de les mesures preses contra la primera fase de la convocatòria del C1 de la Junta Qualificadora de Coneixements del Valencià (JQCV), celebrada el dissabte 9 de juny, que substitueix l’antic Mitjà. Era la primera vegada que la prova s’adaptava al Marc Europeu Comú de Referència per a les Llengües i un gran nombre de persones va considerar que el nivell no era l’adequat, ja que consideraven que l’examen era massa “difícil”, “tècnic” o “complex”.

No obstant això, aquest dijous el director general de Política Lingüística, Rubén Trenzano, ha publicat una piulada comparant els resultats de la primera fase dels exàmens del Mitjà de 2017 i del C1 d’enguany. Així, ha recordat que en 2017 van aprovar aquesta fase, amb “un enfocament tipus test penalitzant les errades”, un 27,92% de les persones que es van presentar. En 2018, amb “un enfocament comunicatiu adaptat a Europa”, l’han aprovada un 41,65% de les persones aspirants. Trenzano ha conclòs la piulada desitjant “molta sort a tothom en la fase de l’oral”.

Podem proposa que es repetisquen les proves de C1 i B1

També Podem es va sumar a la ‘denúncia’ contra els exàmens. Així, el portaveu d’Educació de la formació morada a les Corts, César Jiménez, va avançar aquest dimarts que demanarà a la Conselleria d’Educació que “considere la possibilitat de repetir” aquelles proves de certificació de coneixements de valencià “que hagen pogut causar distorsions en l’avaluació dels nivells”.

La formació morada va presentar una pregunta parlamentària relacionada amb l’últim examen de nivell C1 de valencià per a obtindre la corresponent titulació, “que ha generat multitud de queixes ocasionades pel grau de dificultat i la no adequació del text”.

A més, van afegir que “després del registre de la pregunta s’han sumat nous indicis del descontrol generat entorn d’aquestes proves de certificació, atés que s’han detectat també enunciats erronis en la prova oral del nivell B1”.

“Els qui estimem aquesta llengua creiem de manera ferma que el valencià ha de promoure’s en un entorn rigorós i exigent, però al mateix temps amable i adaptat a les circumstàncies de cada cas”, va opinar el diputat en un comunicat.

En aquesta línia, César Jiménez demanarà a la Conselleria que “considere la possibilitat de repetir aquelles proves que hagen pogut causar distorsions en l’avaluació dels nivells, escollint textos que permeten determinar les capacitats sense sotmetre les persones examinades a proves ambigües o mal dissenyades”.

Comparteix

Icona de pantalla completa