Diari La Veu del País Valencià
Compromís pressiona el PSOE amb una proposició sobre finançament calcada d’una dels socialistes de 2016

Les paraules del president del govern espanyol, Pedro Sánchez, respecte a la impossibilitat de fer una reforma del finançament autonòmic en aquesta legislatura ha sigut la primera gran decepció que s’ha endut Compromís. La formació nacionalista confiava que l’arribada de Sánchez a la Moncloa poguera fer realitat una de les majors reivindicacions del Botànic. Tot i aquest contratemps, els membres de Compromís no pensen “tirar la tovallola” en el seu objectiu: aconseguir un finançament i inversions “justs per a la societat valenciana”.

Aquest dijous han presentat la mateixa proposició no de llei (PNL) que els socialistes van presentar l’any 2016 –i aprovada un any després– al Congrés que perseguia una reforma del finançament de les autonomies. Minuts després de fer el registre de la PNL, els diputats de Compromís Ignasi Candela i Joan Baldoví han explicat als mitjans el perquè d’aquesta proposta. Candela ha considerat que la intervenció de Sánchez d’aquest dimecres “no va ser afortunada” i a més ha afegit que aquesta iniciativa parlamentària buscar saber “si el PSOE mantindrà la mateixa coherència” que ara fa dos anys exigia al govern de Rajoy.

Baldoví, per la seua part, ha manifestat que la seua formació no ha canviat la seua postura respecte a un “assumpte crucial”: “Si un partit demana esgotar la legislatura el que no pot fer és als 15 dies rendir-se sobre un tema fundamental”. Així mateix, el portaveu de la formació nacionalista a la cambra baixa espera que el president Sánchez complisca la frase que durant aquestos dies ha pronunciat: “No governaré mai contra el parlament”.

Entre les mesures que recull la PNL de Compromís es troben: un nou sistema de finançament que garantitze la igualtat i la suficiència financera a totes les comunitats autònomes, establir sistemes objectius i transparents a l’hora d’assignar els objectius del dèficit de les diferents administracions públiques i que en un termini de sis mesos el govern espanyol rendisca comptes davant el Congrés respecte a aquesta qüestió.

Comparteix

Icona de pantalla completa