Diari La Veu del País Valencià
L’estiu es preveu lleugerament més calorós que altres anys, però menys que el de 2017

L’estiu al País Valencià serà “típic” i poc “significatiu” pel que fa a les temperatures i les precipitacions, tot i que es preveu que siga lleugerament més càlid que altres anys, amb temperatures per sobre dels valors mitjans i amb pluges per sota dels nivells habituals. Tot i això, les temperatures seran inferiors a les de l’estiu passat, “que va ser extremadament calorós”. La predicció, però, no pot estimar la presència o no de pics de calor durant el període estival.

Així ho ha indicat aquest dijous el delegat de l’Agència Estatal de Meterologia (Aemet) al País Valencià, Jorge Tamayo, en una roda de premsa en què ha avançat la predicció estacional per a l’estiu i on també ha fet un repàs del balanç climàtic i de les característiques climàtiques de la primavera. Tamayo ha estat acompanyat pel cap de Climatologia de la delegació, José Ángel Núñez.

Pel que fa a les precipitacions, es concentraran en la meitat nord del territori i estaran per sota del que és “normal”. Tamayo ha manifestat que en estiu, època en què les precipitacions no són habituals, aquestes solen arribar en forma de tempestes, amb un “repartiment molt irregular”.

“Podem tindre tempestes molt intenses en algun punt, però en el conjunt de la Comunitat pràcticament no registrar-ne cap”, ha destacat, encara que ha assenyalat que la tendència mostra que no serà un estiu “especialment significatiu” pel que fa a temperatures i pluges, ja que no serà “fred” ni apunta a moltes precipitacions.

D’altra banda, Tamayo ha indicat que en les Fogueres de Sant Joan, tant a Alacant com a la resta del país, no s’esperen pluges i les temperatures estaran en els seus valors “normals”, amb mínimes de 20ºC i màximes de 30ºC.

Diferències importants entre l’interior i la costa

Les temperatures en primavera van tindre un inici fred durant març, amb la Nit de la Cremà més freda des de 1949 i la posterior “estabilització” i tornada als valors normals en maig.

Tamayo ha assenyalat que la primavera ha sigut “normal”, amb temperatures i precipitacions al voltant dels valors normals, encara que sí que hi ha hagut una diferència “bastant acusada” entre l’interior, amb temperatures “significativament” per sota de les normals –1 o 2 graus–, i la costa –amb 1 grau per sobre de l’habitual.

Pel que fa a la temperatura de l’aigua del mar, “els valors que s’estan registrant s’han anat recuperant pel que fa a l’any passat i oscil·len entre els 25 i els 26 graus”, fent que la seua funció com a element termoregulador actue de manera “normal”.

Pluges inferiors a la mitjana

El delegat territorial d’Aemet també ha indicat que, respecte al comportament de l’any hidrològic –d’octubre a setembre–, el País Valencià té una precipitació mitjana un 30% inferior a la mitjana normal, ja que es mou en valors de 288 litres per metre quadrat encara que hauria de situar-se en els 415.

En aquest sentit, la tardor va ser “extremadament seca”, la més seca de la sèrie des de 1950, mentre que en primavera va haver-hi “bastants precipitacions”, fent que la situació no fóra “tan crítica”.

No obstant això, Tamayo ha explicat que no s’ha de definir com un període de sequera, sinó que es tracta d’un període “molt sec”. “El concepte de sequera és complicat de definir. Des del punt de vista meteorològic, sequera és que estiguem per sota dels valors mitjans durant un període perllongat”, ha explicat. “Fa un any que la precipitació globalment està un 30% per sota de la mitjana i definir-ho com a sequera depén de molts factors”, ha afegit. “Depén de quan ploga, podem tindre poques pluges però just plou quan és bo per als cultius. Aleshores, des del punt de vista agrícola no és sequera”, ha puntualitzat Tamayo.

El 85% del territori valencià està en dèficit pluviomètric en l’actual any hidrològic i només la zona més occidental de les demarcacions de València i Alacant presenten superàvit.

Comparteix

Icona de pantalla completa