Diari La Veu del País Valencià
El Museu Valencià d’Etnologia desmunta els estereotips de Hollywood sobre els indis nadius nord-americans

El Museu Valencià d’Etnologia de València inaugurarà el pròxim 28 de juny l’exposició Beyond Hollywood: Identitats Indígenes Nord-Americanes, una mostra que qüestiona els estereotips difosos per la indústria cinematogràfica, principalment dels Estats Units, sobre els pobles nadius nord-americans.

La selecció busca juxtaposar, d’una banda, les idees estereotipades sobre els pobles indígenes nord-americans creades i propagades per Hollywoood i, per una altra, els coneixements que aquestos pobles natius encara mantenen sobre ells mateixos, una confrontació que permet plantejar qüestions relacionades amb aspectes com la identitat ètnica, la diversitat, la representació cultural o l’autodeterminació, explica el centre cultural dependent de la Diputació de València en un comunicat.

L’art i els objectes de diferents tribus, amb un especial èmfasi en la dels Anishinaabe, de la regió dels Grans Llacs, són el vehicle que utilitza la mostra per a narrar la història de la diversitat cultural, de les creences compartides al llarg de tot el continent, de les tradicions vives, dels canvis continus, de la creativitat i de la resistència nadiua contemporània.

L’exposició, que estarà oberta al públic fins al 2 de desembre, s’inaugurarà el pròxim 28 de juny, a les 19.00 hores, amb una conferència a càrrec de Shannon Martin, directora del Ziibiwing Center of Anishinaabe Culture and Lifeways de Michigan, on s’abordarà el tema central de la mostra. Aquesta xarrada serà la primera de moltes activitats culturals programades al voltant de l’exposició (conferència, cinema, visites guiades) que es realitzaran al llarg de la tardor.

Comisariada per Joan Seguí, conservador del Museu Valenicà d’Etnologia, i Tamara L. Bray, professora de la Wayne State University (Detroit, Michigan), el recorregut expositiu comença amb l’obra de l’artista canadenc de la tribu dels Cree, Kent Monkman. Es tracta d’una peça que desafia la imatge dels pobles nadius que es plasma en l’obra del conegut pintor del segle XIX George Catlin.

El cos principal de la mostra s’articula a través de quatre idees temàtiques: Orígens, Diversitat, Confrontacions i Respostes, jugant a oposar els punts de vista nadius i occidentals. Per a concloure, s’examinen perspectives nadiues americanes contemporànies a través del prisma de la identitat, en un esforç per mostrar la complexitat i la vitalitat actual d’aquestes comunitats.

La mostra ha comptat amb el suport d’un gran nombre d’institucions valencianes, franceses i nord-americanes, així com d’associacions de nadius americans, entre les quals es troben Cranbrook Institute of Science, Gordon L. Grosscup Museum of Anthropology (Wayne State University), Saginaw Chippewa Indian Tribe of Michigan’s (Ziibiwing Center of Anishinabe Culture & Lifeways), Museum of Indian Arts & Culture, Monroe County Museum, Galerie Flak de Paris, Musée Départemental d’Art Contemporain de Rochechouart, el Museu de Ciències Naturals de València, el Museu Faller de València, el Museu de Prehistòria de València, el Museu Nacional d’Antropologia i el Museu de l’Exèrcit.

Comparteix

Icona de pantalla completa