Diari La Veu del País Valencià
El govern de Rajoy va deixar el Port de València sense connexió amb el corredor Atlàntic i el Cantàbric

Última herència enverinada del govern de Mariano Rajoy als interessos dels valencians: l’executiu del PP va deixar fora dels seus plans la connexió del Port de València amb l’eix Mediterrani-Cantàbric i l’eix Mediterrani-Atlàntic. El president de l’Autoritat Portuària de València, Aurelio Martínez, ha informat aquest divendres que el Ministeri de Foment dirigit per Íñigo de la Serna no va incloure en el seu informe de peticions a Europa la connexió del Port de València amb eixos dos ramals.

El Consell Europeu, que es reunirà d’ací dos caps de setmana, té previst aprovar una sèrie de modificacions en els traçats de les Xarxes Transeuropees de Transport de Mercaderies per Ferrocarril i a causa de les actuacions de l’exministre Íñigo de la Serna, el Port de València perdrà dos ramals clau que el connecten als principals eixos continentals.

Així, entre els plans ja no entra l’eix Mediterrani-Cantàbric –que connecta el Port de València amb el de Bilbao per Sagunt, Terol, Saragossa i Pamplona– ni tampoc es prioritzarà l’eix Mediterrani-Atlàntic –la connexió del moll valencià amb el port portugués de Sines, al sud de Lisboa–.

Martínez assegura que aquesta última proposta sobre les connexions prioritàries transeuropees “margina absolutament” la ciutat de València, ja que els traçats València-Madrid i València-Saragossa “desapareixen” dins del Corredor Atlàntic-Mediterrani i del Corredor Cantàbric-Mediterrani, respectivament. Ha titllat d’un “insult a la intel·ligència” que el Port de València quede “desvinculat” de les xarxes ferroviàries prioritàries, ja que és un dels principals ports de l’estat espanyol en volum de càrrega i mercaderies.

Davant l'”enorme preocupació” per la desaparició d’aquestos traçats ferroviaris en el pla financer plurianual europeu 2021-2027, el president de la Generalitat, Ximo Puig, ha convocat per a aquest dissabte tant l’APV com els principals agents empresarials amb l’objectiu de veure quines mesures prendre per a solucionar aquest “greu problema”, ha avançat Martínez. L’alcalde de València, Joan Ribó, ha demanat ja al nou encarregat de Foment, José Luis Ábalos, que revertisca la situació i que torne a connectar el Port de València amb els corredors Atlàntic i Cantàbric en les seues propostes a la Unió Europea.

“Una enorme deslleialtat”

Puig ha considerat aquest divendres una “enorme deslleialtat per part del govern anterior” del PP que València haja quedat fora de les connexions prioritàries transeuropees. Referent a això, el cap del Consell ha subratllat que “no s’havia reflectit en cap conversa aquest canvi de criteri” per part del Ministeri de Foment durant l’etapa del ministre Íñigo de la Serna.

Puig s’ha pronunciat d’aquesta manera a Alacant, on es troba aquesta jornada de visita amb motiu de la celebració de les Fogueres, preguntat per l’última proposta sobre les connexions prioritàries transeuropees que l’anterior Executiu del PP va enviar a la Comissió Europea.

En aquest plantejament, els traçats València-Madrid i València-Saragossa queden fora del Corredor Atlàntic-Mediterrani i del Corredor Cantàbric-Mediterrani respectivament.

Comparteix

Icona de pantalla completa