Diari La Veu del País Valencià
Viatges, articles de luxe, loteria i invitacions al club nàutic: el destí dels diners saquejats de la depuradora de Pinedo

La sentència del cas Emarsa desgrana entre els seus 2.222 folis com l’expresident de la depuradora de Pinedo, Enrique Crespo, i l’exgerent, Esteban Cuesta, van utilitzar diners de l’entitat per a viatges particulars, menjars i canyes, obsequis, loteria, invitacions al club nàutic o la compra d’articles de luxe.

El saqueig de 24 milions d’euros en la depuradora de Pinedo ha suposat una condemna de 10 anys de presó per a Crespo –exvicepresident de la Diputació de València i exalcalde de Manises– i de 12 anys i mig per a Cuesta. A l’exdirector financer, Enrique Arnal, se li han imposat 8 anys i sis mesos de presó.

Detalla la sentència que Crespo i Cuesta van abonar entre 2004 i 2010, “guiats per l’ànim d’obtindre un benefici econòmic il·lícit”, “diverses despeses personals, principalment en restaurants i obsequis aliens al servei públic de depuració d’aigües residuals que tenia encomanat aquesta societat” amb càrrec als fons públics de què disposava Emarsa per a la gestió i explotació de la planta de depuració de Pinedo.

La sentència detalla, per exercicis, les despeses amb la data exacta i l’import. En 2004 les despeses van sumar 52.813 euros, entre els quals destaca el pagament de 32.649 euros a una empresa dedicada a obsequis nadalencs o 1.000 euros per a la compra de loteria per als consellers, així com 212 euros que apareixen sota el concepte “canyes” o un pagament el 31 de desembre de 1.569 euros en un restaurant.

Viatges a Espanya, Europa, el Marroc i Sud-Àfrica

D’altra banda, la sentència explica que Cuesta i Arnal van fer un “ús abusiu dels càrrecs” que ocupaven entre 2004 i 2010 contractant múltiples viatges personals “que gaudien en ocasions sols i en altres acompanyats d’amics i familiars”. Emarsa va rebre múltiples factures en les quals es consignaven conceptes “genèrics” amb la finalitat d'”ocultar qui eren els beneficiaris dels mateixos”.

Recollir bosses per a Barberá

La secretària personal de Cuesta va declarar com a testimoni que aquest li enviava a comprar regals en uns grans magatzems i també en marques com Loewe i “en dues ocasions va arreplegar dues bosses per a l’exalcaldessa de València, Rita Barberá”.

Comparteix

Icona de pantalla completa