Diari La Veu del País Valencià
Centenars de persones es concentren als carrers en rebuig a la posada en llibertat de ‘La Manada’

Quasi es produïa al mateix temps. Els membres de ‘La Manada’ abandonaven la presó de Pamplona aquest divendres –després d’abonar 6.000 euros de fiança– i uns minuts després la societat espanyola omplia de nou els carrers per a mostrar el rebuig a la seua llibertat i el suport a la víctima. El País Valencià també s’ha sumat a aquestes protestes, tal com ja va fer el passat mes d’abril quan els magistrats van rebaixar el delicte de violació a abús sexual.

Així, a les 19.00 d’aquesta vesprada, centenars de persones han participat en les diverses concentracions que han tingut lloc a València, Alacant i Castelló. El color morat i les pancartes amb frases com “escucha hermana, esta es tu manada”, “esta justicia es una mierda” o “mi cuerpo y mi vida no son un cheque en blanco” han sigut nombroses en les diferents manifestacions que s’han produït de manera pacífica.

“Un desafiament al moviment feminista”

Alerta Feminista, integrat en l’Assemblea Feminista valenciana, ha sigut un dels col·lectius que ha fet una crida aquest divendres per a participar en les concentracions que han tingut lloc arreu de l’Estat contra la llibertat provisional sota fiança decretada per als cinc membres de ‘La Manada’. Aquest moviment ha considerat necessari mostrar “la indignació” i “la repulsa” per aquesta decisió judicial.

Així ho ha indicat, en declaracions als mitjans de comunicació, Anna Gimeno, membre d’Alerta Feminista, que ha considerat que “la posada en llibertat” dels components de ‘La Manada’ “ha significat un desafiament al moviment feminista”. “Això ens fa sentir indignació i alarma” i tindre “una sensació d’indefensió absoluta com a dones”, ha exposat.

“Necessitem reivindicar els drets que estem defensant les dones, el moviment feminista; protestar i mostrar la nostra indignació, la nostra repulsa per la sentència i per la decisió d’alliberar als membres de ‘La Manada'”, ha indicat la representant d’Alerta Feminista. “Aquesta vesprada eixirem al carrer per a dir que estem fartes que se’ns menyspree, que se’ns culpe de les agressions”, ha avançat.

Gimeno ha indicat que “la justícia queda totalment deslegitimada amb aquesta interpretació que fa de la llei” i ha destacat que “és necessari que el sistema judicial interprete la legislació des de la perspectiva de gènere, incorporant la perspectiva de les dones, que manifestem que no volem una justícia patriarcal” que “no té en compte els drets i la seguretat” d’aquest col·lectiu.

La representant d’Alerta Feminista ha declarat que s’estan veient “les conseqüències que porten sentències com les de ‘La Manada'” i ha exposat, en aquest sentit, que “en el primer trimestre de 2018 hi ha hagut un increment de violacions a tot l’Estat d’un 28% i a la Comunitat Valenciana d’un 6%”.

En la mateixa línia, ha apuntat que “només a la Comunitat Valenciana, en el primer trimestre de l’any, s’han denunciat 31 violacions”. “Creiem que la situació és prou alarmant i important perquè es prenguen mesures serioses, rigoroses i responsables”, ha asseverat.

“Violar no costa res”

Gimeno també ha afirmat que “deixar al carrer els membres de ‘La Manada’ posa en perill les dones i llança el missatge a la societat que violar no costa res” i, a més, col·locar “les dones en una situació d’indefensió terrible”. “Hi ha una sentència que no considera violació els fets però sí provats, uns fets de tanta gravetat que resulta sorprenent que no es considere de risc que persones que han comés aquestos fets provats estiguen al carrer sense més”, ha conclòs sobre aquest tema.

De fet, la Fiscalia de Navarra ha anunciat aquest divendres que recorrerà contra la interlocutòria que permet que els membres de ‘La Manada’ queden en llibertat provisional.

Comparteix

Icona de pantalla completa