Diari La Veu del País Valencià
El públic esbronca la decisió de destituir Bonete com a director de la Banda Municipal de València

Aquest divendres l’Ajuntament de València anunciava el cessament de Fernando Bonete com a director titular de la Banda Municipal de València, un càrrec que havia ocupat des de feia sis anys i que a partir d’ara agafarà el mestre de Llombai, Rafael Sanz-Espert. Bonete va anunciar al nombrós públic combregat als Jardins del Palau la seua destitució, va agrair l’estima rebuda i va encoratjar el públic a defensar l’única formació bandística professional que hi ha a la demarcació de València. Els espectadors van respondre amb una esbroncada per la decisió.

Com és habitual en els protocols artístics, Fernando Bonete va demanar la paraula a les acaballes del darrer concert que dirigia com a titular per a adreçar unes paraules als espectadors i als qui fins a la nit de divendres havien sigut els seus músics. Això no obstant, tal com va avançar Diari La Veu divendres, abans que es fera públic el cessament oficial, el mestre d’Albacete ja havia comunicat dijous i en privat a la Banda, durant l’últim assaig abans dels dos concerts consecutius que ha fet l’agrupació (dijous i divendres), que havia sigut destituït. La notícia es va confirmar al voltant de les 14 hores, a través d’una nota de premsa on la regidoria de Cultura informava del cessament i del nomenament del nou director titular d’ara endavant, Rafael Sanz-Espert.

“Aquest matí l’Ajuntament ha anunciat el meu cessament com a director de la Banda Municipal de València”, va dir Bonete durant els últims compassos del concert de Sant Joan que la Banda Municipal de València va oferir des de les 22 hores als Jardins del Palau, un espectacle de llums, audiovisuals i música –que no va estar exempt de problemes amb la microfonia– amb què es va retre homenatge a Nino Bravo amb la col·laboració de les veus de Felipe Garpe, la filla del cantant d’Aielo de Malferit Eva Ferri, Ramón Luis i Sheila García. El públic va aplaudir el mestre, mentre que alguns dels assistents van esbroncar la decisió del consistori amb crits de “fora Ajuntament”.

Bonete va agafar el micròfon i va anunciar la notícia cosa que va provocar la reacció del nombrós públic. Els espectadors van cridar “no” amb èmfasi mentre Bonete seguia dient que aquest era el seu últim concert. Amb l’avinentesa va voler acomiadar-se, “per una part, dels meus estimats companys i professors de la Banda Municipal” dels quals va dir sentir-se “orgullosíssim” d’haver estat durant aquests sis anys al capdavant d’ells. “Espere que la mateixa estima que jo he tingut amb vosaltres (vos tutege, va dir), siga mútua”, va indicar a uns intèrprets als quals, un dia abans ja els havia anunciat amb un evident enuig que l’havien despatxat.

Per altra part, va demanar al públic que “defense el grup de la Banda Municipal, que també és la Banda Municipal de València”, una sol·licitud de salvaguarda de la formació professional davant un perill que sembla que només veu el fins ara titular de l’agrupació i del qual va voler advertir els assistents.

Bonete va apuntar que s’emportava l’afecte i l’estima d’un públic que, segons va reconéixer, sempre li l’ha fet arribar. “Us duré amb mi sempre”, va dir, mentre es va disposar a executar l’últim èxit de la nit, Un beso y una flor, una cançó premonitòria de la partida que mamprendrà el director d’Albacete tot i que de bis es va oferir Cambiarás, qui sap si també, la peça estava preparada per al relleu i el canvi que s’espera sobre la Municipal de València.

Comparteix

Icona de pantalla completa