El bus de la llengua fa parada a la platja de Sant Joan entre xiquets enjogassats i banyistes encuriosits

Alacant acull del 20 al 23 de juny el vehicle per al foment del valencià coincidint amb les Fogueres
/ Alacant
24 juny 2018 01:00h
Des que va començar a rodar fins març de 2019, un any després, el vehicle arribarà a 106 municipis.

El bus de la llengua, el vehicle per al foment del valencià 'noliejat' per la Direcció General de Política Lingüística, es va acomiadar aquest dissabte de la platja de Sant Joan d'Alacant després d'estar quatre dies aturat a l'avinguda de Niça. Allà va ser testimoni dels primers banys de l'estiu, de passejades i de curses, però també objecte de la curiositat de les persones que se'l trobaven mentre feien un passeig o quan entraven o eixien de la platja. "Sempre teua?", llegeix en veu alta un grup que acaba d'aparcar el cotxe i es dirigeix cap a l'arena.

Tot i que l'objectiu principal del bus de la llengua és dur el valencià a les comarques i fomentar-ne l'ús amb jocs i tallers, els monitors que viatgen en aquest gran vehicle descapotable expliquen que, en aquesta ocasió, han sigut més habituals els casos de gent que s'hi ha acostat a preguntar, a informar-se i, fins i tot, a donar la seua opinió sobre la situació de la llengua.

En un moment determinat coincideixen un runner català i una dona estrangera que passeja amb un gos i un carret. Ell, conversant amb un dels monitors, valora molt positivament la iniciativa i remarca que "una llengua, si no la cuides, es perd". Ella, que s'expressa en castellà amb dificultat, pregunta si l'autobús és "para que hablemos valenciano". Afegeix que no en sap, "pero me gustaría mucho".

Però també hi ha qui no només s'informa sobre el que es fa a l'autobús, sinó que fins i tot s'anima a participar en les activitats que es proposen. Durant aquest dissabte, per exemple, van jugar una parella formada per una catalana i un madrileny, una castellonenca i un saragossà i un valencià i una sèrbia. Aquest últim cas, a més, amb un resultat inesperat: va guanyar ella.

Cinc tallers per a tots els públics

El valencià és bona llengua per a jugar i emportar-se premis. Aquest és el gran atractiu que ofereix l'autobús, que al seu interior guarda cinc jocs o tallers: Una de quatre, L'alfaruleta, A la moda, El conte volador i Paraules esteses. Una de quatre és un concurs per equips sobre geografia, literatura, cultura i llengua del nostre territori i està adreçat a l'alumnat d'ESO, batxillerat i al públic en general. Així, els concursants s'enfronten a preguntes com "Quin és el dolç típic de Xàtiva?", "Quin és el gentilici de Morella?", "De qui és el vers 'No hi havia a València dos amants com nosaltres?", "On està el Penyagolosa?", "Quin és l'origen de les festes de la Magdalena?", "Per què se celebren les fogueres d'Alacant?" o "Com i quan celebrem els valencians l'amor?".

En L'alfaruleta, un altre concurs per equips, un dau determina una categoria i una ruleta alfabètica, una lletra. Els participants han de trobar, per exemple, noms d'animals que comencen per la lletra b. L'equip que done més respostes en menys temps serà el guanyador.

El tercer, A la moda, és un taller creatiu adreçat a l'alumnat d'ESO, batxillerat i universitat "amb ànima de creadors, dissenyadors, dibuixants i que volen crear la seua pròpia moda". El taller els dóna l'oportunitat de crear "un eslògan divertit i atractiu" per a animar la gent a comprar en valencià. Aquest missatge, que ha d'apel·lar "sentiments positius", s'estampa en una samarreta o en una bossa de tela.

El conte volador és un taller creatiu d'escriptura adreçat també a l'alumnat d'ESO, batxillerat i universitat. A partir de l'inici d'un conte, s'ha de redactar la resta de la història, per equips. Per exemple, una vegada redactat el nus, es fa un avió amb el paper i es llança a un altre equip, que haurà d'acabar d'escriure la història ja encetada.

El cinqué taller és el més indicat per als xicotets de casa. Paraules esteses consisteix a retallar lletres i decorar-les. Després, amb aquestes lletres, es construeixen paraules "que apel·len a sentiments positius". Finalment, amb aquestes paraules es construeixen frases que acaben sent esteses en un cordell.

Com a anècdota, els monitors del bus expliquen que en un grup de xiquets n'hi havia un d'alemany que no tenia coneixements de valencià. En el seu cas, jugava en castellà i, després, li ho traduïen perquè aprenguera algunes paraules.

Més de 100 pobles connectats per la llengua

El bus de la llengua va encendre el motor el passat 9 de març quan es va presentar aquesta campanya per a incentivar l'ús del valencià. L'endemà va fer parada a Castelló de la Plana, coincidint amb les festes de la Magdalena. Un dels propòsits clars des del principi és que aquest vehicle tinga una presència destacada en les principals festes tradicionals valencianes. Per això, després de la Magdalena, va arribar el torn de les Falles, a València, i el de les Fogueres d'Alacant, del 20 al 23 de juny. Els dies 11, 13 i 14 d'agost, el bus de la llengua farà parada a Elx.

El viatge es pot seguir a la web del projecte (www.sempreteua.gva.es), on també hi figuren les próximes parades del bus i un quadern de bitàcola. Des que va començar a rodar fins a març de 2019, un any després, el vehicle arribarà a 106 municipis. Aquesta setmana va començar a Almussafes, va seguir a Benifaió i va fer parada durant quatre dies a la platja més extensa de la ciutat d'Alacant, de la qual es va acomiadar aquest dissabte. Aquest dilluns i fins dimecres, estarà de 10h a 17h a la Casa de la Cultura de Sant Joan d'Alacant.

next