Diari La Veu del País Valencià
El PP demana explicacions al govern de Sánchez sobre la despesa total de l’operatiu d’acollida de l’Aquarius

El PP vol saber quin ha sigut el “cost total” que ha suposat a l’estat espanyol l’operatiu, tant anterior com posterior, a l’acolliment del vaixell Aquarius, que va atracar en el Port de València la setmana passada amb 629 immigrants i refugiats a bord. Per a això, ha registrat en el Congrés una bateria de preguntes en les quals demana explicacions al govern de Pedro Sánchez per a saber si aquest rescat ha suposat un desemborsament econòmic i humà “superior a les operacions habituals” de salvament d’immigrants que es fan en l’Estret.

Però, a més, el text registrat demana explicacions sobre altres temes, com la gestió realitzada per l’executiu espanyol amb “altres ports” abans de decidir-se per acollir a València. En aquest sentit, li pregunta “quins informes previs va analitzar” per a qualificar aquest port com “segur”, tal com va assegurar la vicepresidenta, Carmen Calvo, si va ser una decisió política o si va entaular relacions amb França abans de prendre aquesta determinació.

En la iniciativa, els populars es mostren “profundament orgullosos” de la Creu Roja, Salvament Marítim, les ONG i de les forces i cossos de seguretat que consideren els “autèntics protagonistes” d’aquest acolliment. Així, la bateria de qüestions també reclama informació sobre allò que aquestos col·lectius van traslladar al govern espanyol abans de l’arribada de l’Aquarius.

Per al PP, el PSOE ha utilitzat l’arribada d’un vaixell “ple d’immigrants” com “un festival de varietats polítiques”, amb “dos ministres onejant una bandera del patrimoni en un port, mentre esperen l’arribada d’aquest vaixell”.

“Això no es pot fer”, recrimina la formació popular, que apunta que l’Armada Espanyola ha salvat més de 15.000 vides en els últims dos anys. “Només la fragata Reina Sofia va rescatar 4.000 persones i, allí, en el port no hi havia cap polític esperant al vaixell. No hi havia cap reality i no es va muntar cap xou mediàtic”, apunta el document.

Aquestes crítiques segueixen la línia mantinguda pel PP en l’última setmana. Ja en el Ple del Congrés d’aquest dimecres, demanaven explicacions al govern espanyol sobre aquest cas, que consideren un “colp d’efecte” del cap de l’Executiu, Pedro Sánchez. A més, van retraure als socialistes que no hagen donat “el mateix tractament” a les persones que el mateix cap de setmana que atracava l’Aquarius a València, arribaven en pastera a les costes andaluses.

Davant aquestes paraules, la vicepresidenta es va defensar negant qualsevol “sobreactuació” i “gestos de més” en aquest assumpte. “Espanya ha fet només el que li tocava”, va declarar Calvo en la Càmera per a assenyalar que l’Estat ha complit amb els seus “compromisos i obligacions” com a Estat de la Unió Europea.

Comparteix

Icona de pantalla completa