Diari La Veu del País Valencià
Igualtat incrementa un 17% el nombre d’inspeccions a residències de majors en tres anys

El nombre d’inspeccions realitzades des de la Vicepresidència i Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives a centres residencials de persones majors, la majoria realitzades a instàncies de la pròpia Administració, s’ha incrementat prop del 17% en els últims tres anys.

Durant 2017, el Servei d’Acreditació i Inspecció de Centres i Serveis va realitzar un total de 255 inspeccions a centres de diferent tipologia, 153 d’elles a centres residencials de persones majors. En canvi se’n van realitzar 131 durant 2014, ha indicat la Generalitat en un comunicat.

De totes les inspeccions, 72 han partit de denúncies presentades per la ciutadania, seguides de les 31 realitzades a instàncies de la Direcció General de Serveis Socials de la Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives. Cal destacar que aquestes últimes s’han duplicat respecte a les iniciades pel mateix motiu en 2014, que van ascendir a 15 inspeccions. La resta corresponen a les iniciades d’ofici, per a comprovació de requeriments de la Conselleria o per autoritzacions recents, que donen lloc a una visita posterior.

Els pressupostos de la Vicepresidència i Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives de 2017 van incloure la dotació econòmica necessària per a la creació de deu llocs més en el Servei d’Acreditació i Inspecció de Centres i Serveis de la Conselleria, que fins aleshores comptava amb deu persones. Els llocs que es van cobrir amb professionals de llarga trajectòria en la Conselleria, després d’un procés públic de selecció.

D’aquesta manera, el servei disposa actualment de 20 professionals i compleix així amb la ràtio establida en la Llei 5/1997, de 25 de juny, que regula el sistema de serveis socials en l’àmbit del País Valencià i que marca un inspector per cada 250.000 habitants.

Per primera vegada i quasi 20 anys després de l’aprovació de la Llei, la Inspecció de Serveis Socials compta amb la dotació d’efectius que marca la normativa, imprescindible per a vetlar pels drets de les persones ateses en el sistema valencià de serveis socials.

L’àmbit d’actuació del citat servei s’estén en l’actualitat a un total de 1.564 centres, és a dir, tots els centres socials autoritzats tant públics (autonòmics o locals) com a privats i la seua missió, ha assenyalat Oltra, és “garantir que les prestacions que reben les persones ateses reuneixen les característiques i la qualitat establides en la normativa”. Així mateix, aquestos professionals investiguen l’existència de centres que no compten amb l’autorització preceptiva.

Aquest servei comptava, a l’inici d’aquesta legislatura, amb huit persones per a tot el País Valencià. Amb l’objectiu de millorar el control ordinari de la xarxa de centres, en un primer moment es van rescatar dues places que estaven realitzant altres funcions i van passar a comptar amb deu llocs en el servei.

Comparteix

Icona de pantalla completa