Diari La Veu del País Valencià
Macron i Sánchez plantegen la creació de centres per a examinar peticions d’asil de les persones rescatades al Mediterrani

El president francés, Emmanuel Macron, i el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, han proposat aquest dissabte la creació de “centres tancats en territori europeu” des d’on examinar les peticions d’asil de les persones rescatades al Mediterrani que arriben a la Unió Europea. La proposta, exposada durant una roda de premsa conjunta dels dos líders a París, és “diferent i complementària” a la que fa el president del Consell Europeu, Donald Tusk, que preveu camps de la Unió Europea en països tercers com Líbia o el Marroc. Segons ha explicat Macron, la seua idea és que quan hi haja rescats al Mediterrani, el desembarcament es faça al port més proper i allà les persones entren en “centres tancats” pagats amb diners europeus. Allà, cada cas s’analitzaria de forma “ràpida” per a determinar si la persona té o no dret a demanar protecció internacional a la Unió Europea. Si no en tinguera, seria retornada al seu país. Per a qui obtinguera l’asil, hi hauria un sistema de “solidaritat europea” i els migrants es repartirien en diversos països.

Durant la seua roda de premsa conjunta, Macron i Sánchez han dit que comparteixen “la mateixa visió d’Europa” i la “mateixa voluntat de refundar-la”. Tots dos han coincidint en què la crisi migratòria és un dels principals reptes de la Unió Europea, i han advocat per “reforçar el suport i la cooperació amb els països d’origen i trànsit”, intensificar la protecció de les fronteres exteriors de la Unió Europea amb més recursos per l’agència Frontex i “reorganitzar” l’acollida dels immigrants i refugiats amb criteris de “solidaritat i responsabilitat”.

Segons ha dit Macron, cal “respectar les regles i els principis humanitaris de l’auxili” quan un vaixell rescata persones al mig del Mediterrani. En aquest escenari, el president francés i l’espanyol han advocat perquè les embarcacions arriben “al port segur més proper” i després les persones siguen internades en espais pagats amb diners europeus, des d’on s’examinaria la seva situació. “Acompanyaríem als seus països d’origen els que no tenen dret a asil i compartiríem l’acollida dels que sí que en tenen”, ha dit Macron.

Sánchez ha dit que l’estat espanyol mantindrà una actitud “proactiva i constructiva” en la cimera informal d’aquest diumenge a Brussel·les, on una desena de líders europeus debatran propostes com l’anunciada aquest dissabte o la plantejada per Tusk, que preveu fer camps –anomenats “plataformes de desembarcament”– fora de la Unió. El conjunt dels 28 tractaran la qüestió en una altra reunió prevista per a dijous i divendres vinent, també a la capital europea. “El respecte pels drets humans, per al govern d’Espanya, és fonamental”, ha dit Sánchez des de París.

Sánchez i Macron s’han reunit a París en el que és el primer viatge oficial a l’estranger del nou president espanyol des que va assumir el càrrec. La migració ha estat un dels punts centrals de la trobada, però els dos líders també han despatxat sobre la reforma de l’euro, la seguretat i la defensa de la UE o la política industrial. A nivell bilateral, els presidents de l’estat espanyol i França han tractat com reforçar la seua cooperació judicial i policial i les interconnexions energètiques. Tots dos es tornaran a trobar a Madrid el 26 de juliol per a parlar, precisament, de la qüestió de les interconnexions energètiques.

Comparteix

Icona de pantalla completa