Diari La Veu del País Valencià
L’Ajuntament de València detecta que les dones tenen més problemes de vivenda que els homes

L’Ajuntament de València ha detectat, a través del Servei de Mediació d’Habitatge dependent de la Regidoria d’Habitatge, que a la ciutat les dones tenen més problemes relacionats amb aquest àmbit que els homes, per la qual cosa alerta de la “desigualtat” que també existeix ací. Així ho ha ressaltat la segona tinent d’alcalde en el consistori i regidora d’Habitatge, María Oliver, ateses les dades del citat servei i els informes que des d’aquest es realitzen.

Un d’aquestos estudis assenyala que “una de les característiques més rellevants” de l’oficina de mediació en matèria d’habitatge és que sol ser més utilitzada per dones que per homes i apunta que aproximadament un 66% dels expedients gestionats correspon a dones i el 34% restant, a homes. Així mateix, indica que l’afluència d’usuàries ha crescut. El Servei de Mediació d’Habitatge precisa que les dones solteres, separades, divorciades o vídues l’utilitzen més i sosté que els homes que l’usen són majoritàriament casats.

El Servei de Mediació d’Habitatge exposa que els ciutadans acudeixen a ell amb diferents tipus de problemes relacionats amb l’habitatge encara que precisa que “una gran majoria” ho fa per impagaments o risc d’impagaments. Igualment, assenyala que la major part d’usuaris de l’oficina té hipoteca i que per darrere d’aquest col·lectiu, “seguit molt de prop”, estan els qui viuen de lloguer. Al servei arriben també casos d’habitatge en precari –tant ocupacions d’habitatge per necessitat (ocupació irregular) com habitatges que s’ha quedat el banc mitjançant execució hipotecària i en la qual encara viuen les famílies que els van adquirir (en precari posthipoteca).

Per districtes

D’altra banda, aquest departament de la Regidoria d’Habitatge comenta, atesa la procedència dels qui s’hi acosten, que els usuaris procedeixen en la seua majoria de districtes de la ciutat de València com Camins al Grau, Poblats Marítims i Quatre Carreres en primer lloc, seguits d’Olivereta, Campanar, Saïdia i Benicalap. Els districtes amb menor incidència en aquest servei municipal són Pla del Real i Poblats del Nord.

Sobre els problemes relacionats amb el lloguer, els informes sobre el Servei de Mediació d’Habitatge de l’Ajuntament assenyalen que Camins al Grau se situa de nou al capdavant, seguit de Saïdia. Després d’aquest últim se situen Quatre Carreres i Campanar. Quant al perfil dels usuaris que viuen de lloguer, manifesta que els ingressos mitjans són de 355 euros mensuals, que la mitjana d’habitants per llar és de tres persones i que la mitjana de menors per casa és de 1,6.

Respecte a aquesta última dada, agrega que només el 19% dels usuaris inquilins no té menors a càrrec. A més, assevera que de les llars de lloguer amb menors, un 24% és monoparental, amb un adult a càrrec que en el 90% de les ocasions és dona. Pel que fa a l’edat dels usuaris que acudeixen per lloguer, el servei agrega que la majoria s’ha situat entre els 36 i els 55 anys i que són molt pocs els que estan per davall dels 36 anys.

Acompanyament “imprescindible”

Les dades exposen també que altres situacions destacades que es plantegen al servei són les de no renovació de lloguer i els casos en els quals es pot tirar de les cases els inquilins. “Com ja detectem fa temps, els problemes d’habitatge s’estan traslladant de les hipoteques als lloguers. Ara els desnonaments s’invisibilitzen amb major facilitat. No fa falta l’actuació d’un jutge i de la policia. Ara és el propietari, moltes vegades mitjançant empreses intermediàries, qui incrementa el preu d’una manera que no es pot assumir d’un dia per a un altre i deixant sense opció de romandre a la casa”, ha plantejat María Oliver.

L’edil ha afegit que “l’entrada en el mercat del lloguer de fons d’inversió deshumanitza encara més el procés” i ha recalcat que “això fa imprescindible l’acompanyament que s’està donant des del servei de mediació de l’Ajuntament”. Oliver ha considerat que “el mercat del lloguer està expulsant les persones de les seues cases i dels seus barris” i ha confiat que “el nou govern siga prou valent per a portar avant la proposta de llei de la PAH i la reforma de la Llei d’Arrendaments Urbans presentada pels ajuntaments del canvi per a fer front a l’especulació”.

El servei de mediació ha subratllat que el seu objectiu final és “mantindre el dret a l’habitatge dels usuaris” a través dels recursos legals i socials al seu abast, al mateix temps que ha dit que la seua tasca és “acompanyar les persones en tot el procés de negociació, assessorant-les en cada tràmit” i fent-les “responsables i partícips de la gestió”.

Comparteix

Icona de pantalla completa