El PPCV denunciarà la Generalitat per "irregularitats" en les subvencions atorgades als mitjans que fomenten el valencià

La portaveu d'Educació dels populars, Beatriz Gascó, considera que l'administració podria haver comés els delictes de nepotisme, malversació i tràfic d'influències
/ València
25 juny 2018 01:00h
Gascó assegura que se sent "una víctima del govern actual" que intenta desprestigiar-la

Tot i que ja ho va anunciar el passat dijous, la portaveu d'Educació del Partit Popular de la Comunitat Valenciana (PPCV) ho ha sentenciat de manera oficial aquest dilluns: la seua formació denunciarà la Generalitat perquè, al seu parer, va cometre "irregularitats" a l'hora de donar les subvencions als mitjans de comunicació que fomenten el valencià. "Ens generen dubtes les subvencions a determinats mitjans, també el procediment i els criteris que han seguit", ha indicat Gascó. 

Tal com ha explicat Gascó, són tres els motius que han impulsat la formació conservadora a fer aquest pas: que les principals beneficiàries hagen sigut les empreses del germà del president de la Generalitat, Ximo Puig, "sense complir els requisits"; que entre les entitats acceptades es troben mitjans catalans sense incidència directa al territori valencià, i que diverses productores concórreguen a aquestes ajudes públiques quan alhora es troben fent altres subcontractacions, un fet que suposa incomplir l'article 13. J de la llei de subvencions, segons la popular. 

Per a la diputada popular les explicacions que va donar el conseller d'Educació, Vicent Marzà, a les Corts la setmana passada van estar farcides de "mentides" i ha afegit que el departament de Campanar els està ocultant informació respecte a aquesta qüestió. 

Gascó ha matisat que el procediment ja s'ha iniciat al Tribunal Superior de Justícia valencià (TSJ) però que la demanda no ha estat interposada encara perquè no tenen tota la informació que han sol·licitat a Educació. "Des de la conselleria se'ns diu que no hi ha cap irregularitat. Ens ha sorprés molt que fins i tot no hagen enviat la informació als jutjats". 

Els antecedents

La diputada popular ha manifestat que aquest procés ha estat dut a terme de manera "il·legal" des que Marzà va arribar a la Conselleria d'Educació. Així, ha indicat que l'aleshores titular d'Educació, la seua companya María José Català, va deixar enllestit aquest informe l'any 2015 perquè Marzà el tramitara al més prompte possible: "Van tardar cinc mesos a publicar l'informe final, una decisió que ens costa d'entendre perquè Català ho va deixar tot preparat". 

Per a Gascó, la demora a publicar l'informe final d'empreses beneficiàries d'aquestes ajudes rau en el fet que es van fer modificacions per tal de beneficiar les empreses del germà de cap del Consell, Ximo Puig. "Un dels requisits que es recull és que aquestes empreses disposen de la llicència de TDT. En canvi, les empreses del germà del president, en aquell moment no la tenien però igualment van rebre l'ajuda". 

Per a donar força a aquesta acusació, Gascó ha indicat que durant un dels plens que es van celebrar en abril de 2016 Puig es va absentar perquè un familiar anava a rebre una llicència de TDT. La parlamentària ha criticat que gràcies a aquestes "modificacions" les empreses de la seua família han passat de rebre 6.000 euros a més de 100.000 euros. 

D'altra banda, ha advertit que una pàgina web que escriu en castellà de la família de Puig també rep aquestes ajudes públiques. "Mereixem unes justificacions pertinents respecte a aquestes casualitats que ens fan sospitar que el procediment no s'ha fet d'una manera neta", ha agregat Gascó. 

"Elevar-ho als tribunals"

La popular ha assenyalat que, ateses aquestes circumstàncies, s'han vist obligats a elevar aquest informe als tribunals perquè indiquen si hi ha hagut "nepotisme, malversació de fons públics i tràfic d'influències en les subvencions atorgades a mitjans de comunicació de titularitat de la família Puig, com és el cas de Mas Mut Produccions SLU i Comunicacions dels Ports SA".

En el cas d'aquestes últimes empreses, Gascó ha al·legat que entre elles se subcontracten però que després es presenten de manera individual per a rebre les ajudes públiques. "Vulneren l'article 13.J de la llei de subvencions, ja que és il·legal concórrer com a empreses i després fer serveis a altres", ha conclòs.

next