
Compromís descarta un pacte preelectoral i aboca Podem a confluir únicament amb Esquerra Unida

El tren de les eleccions valencianes ja ha començat el seu viatge i un dels primers partits polítics a pujar-se'n ha sigut Podem. A onze mesos de la celebració dels comicis autonòmics i municipals, el temps per a les formacions polítiques és or; per això, el partit encapçalat per Antonio Estañ ja ha posat damunt la taula la fórmula amb què li agradaria presentar-se als comicis de maig: una confluència entre Podem, Compromís i Esquerra Unida del País Valencià (EUPV), és a dir, reeditar l'acord que van realitzar les passades eleccions generals de 2016 sota el nom 'A la valenciana'.
No obstant això, l'escenari d'unes eleccions autonòmiques és ben diferent al d'uns comicis estatals i, per tant, la reedició del pacte sembla, ara com ara, una quimera. Si en juny de 2016 l'entesa electoral es va justificar –principalment entre les bases de Compromís– pel fet d'intentar aconseguir un grup parlamentari valencià al Congrés, en un escenari de contesa electoral com són les eleccions autonòmiques el pacte és molt més difícil d'argumentar.
A més a més, la situació política que travessa cadascun dels partits de la hipotètica entesa fa que l'oferta de Podem no haja caigut d'igual manera a cadascuna de les seus. Amb les enquestes a la mà i l'opinió de bona part de la militància, Compromís no pensa d'explorar aquesta possibilitat. Per contra, Esquerra Unida s'ha mostrat sempre partidària d'explorar aliances preelectorals.
Jugar a casa
El posicionament de Compromís és el de concórrer en solitari a les eleccions autonòmiques. La marca funciona i el fet d'haver estat governant aquestos darrers tres anys li ha donat un major impuls i visibilitat amb què les altres dues formacions esquerranes no compten. Així doncs, a la formació liderada per Mónica Oltra entenen que la confluència no sumaria tant com en un escenari d'eleccions estatals. A més, explorar la possibilitat de la confluència desgastaria notablement els afiliats de Compromís, que fins i tot aquest dilluns davant la notícia de l'oferiment de Podem van mostrar el seu rebuig a aquesta possibilitat en xarxes socials.
D'altra banda, la distància entre Compromís i Podem s'ha evidenciat fins i tot en l'àmbit estatal. De fet, els quatre diputats de Compromís al Congrés van decidir unir-se al grup mixt de la cambra baixa i no al grup confederal d'Unidos-Podemos En Comú En Marea.
"Un acord des de la base"
L'oferiment de Podem sí que pot ser un trampolí per a EUPV, qui veu amb bon ulls aquesta possibilitat. La seua coordinadora, Rosa Pérez, així ho va manifestar en la seua primera roda de premsa com a líder del partit i així ho va ratificar aquest dilluns en declaracions a aquest diari. Segons Pérez, "és satisfactori" que Podem vulga comptar amb la seua formació per a les eleccions autonòmiques, un aspecte que, a més, ha sigut habitual dins del partit perquè des de l'any 2007 s'han presentat a les eleccions de manera conjunta amb altres actors polítics, com ara Els Verds o El Bloc.
La barrera electoral vigent (un 5%) va impedir a EUPV obtindre representació parlamentària en les eleccions valencianes de 2015. Els partits de l'esquerra han volgut eliminar aquest obstacle amb una nova llei electoral que reduïra el llistó al 3% però la norma no arribarà a estar en vigor per als comicis de l'any pròxim per la negativa del PPCV i de Ciutadans de donar suport al text proposat pel PSPV, Compromís i Podem.
Aquest acord que la formació morada ofereix a EUPV els pot ser una garantia de tornar a tindre escons al parlament valencià. Tanmateix, per a Pérez allò important en la qüestió de la barrera electoral no es redueix únicament al fet d'obtindre representació sinó al fet que "durant aquestos anys gran part de la societat valenciana no ha estat representada". "Es tracta d'una reivindicació històrica que busca recuperar els valors democràtics a les Corts", explica Pérez.
Tot i que Pérez confia que aquest acord pot ser fructífer, considera que s'ha d'establir "un acord des de la base" i tractar de deixar enrere els errors del passat en altres coalicions similars on la pressa i les circumstàncies no van permetre donar els resultats que s'esperaven. "Acords com el d''A la valenciana' o el de 'Unidos-Podemos' són pactes de taula i que es van fer 'in extremis'", indica la coordinadora d'EUPV.
L'estratègia de Podem
El fet que la formació morada decidira donar el seu suport però no ser un membre més del Pacte del Botànic li ha impedit formar part de la imatge del "canvi polític" d'aquestos darrers tres anys. Tot i aquesta situació, la formació morada ha sigut un aliat clau del govern valencià, atés que li ha donat el suport en gran part de les principals mesures que volia engegar durant aquesta legislatura. Aquesta circumstància sumada als resultats poc favorables que li atorguen les enquestes, ha fet que Podem dibuixe una nova estratègia per a atrapar més votants. L'anunci del senador Ferran Martínez d'aquest dilluns es pot interpretar com una mena de reacció per a sanejar la desconnexió aflorada entre l'electorat esquerrà i els dirigents de la formació.