Diari La Veu del País Valencià
Puig proposa a Europa celebrar una cimera a València per a parlar sobre immigració

L’arribada del vaixell Aquarius al Port de València va suposar un desplegament d’acollida i la posada en pràctica d’unes polítiques migratòries a les quals el País València no està acostumat. Després del bon funcionament d’aquest operatiu, i davant les xifres que auguren l’arribada massiva de pasteres, el president de la Generalitat, Ximo Puig, es va reunir aquest dilluns a Brussel·les amb el director de l’Organització Internacional per a les Migracions en l’Espai Econòmic Europeu, la Unió Europea i l’OTAN, Eugeni Ambrosi.

“La política europea és política interior també en l’àmbit regional”, va explicar Puig, que va defensar que la Generalitat ha donat un impuls “europeu i europeista” a les seues polítiques, perquè vol “participar i influir en les decisions que es prenen en la Unió Europea, també en relació a la Comunitat Valenciana”.

En la reunió, Puig va proposar celebrar a València una cimera de localitats i regions per a tractar la qüestió migratòria. En aquest sentit, Puig va proposar que hi participen “totes les regions del Mediterrani”, inclosos els països del nord d’Àfrica. Tant Puig com Ambrosi van considerar que la migració actual “no és un problema”, ja que el nombre d’immigrants que han arribat és inferior al d’altres anys.

“Ha d’haver-hi un acord entre els països que vulguen participar de debò en la solució, és possible arribar a un acord”, va dir Puig, qui va defensar la proposta del president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i el president francés, Emmanuel Macron, de crear centres de migrants “en l’àmbit europeu”, encara que també pot haver-hi “en el nord d’Àfrica”, però sempre que es tracte “d’una resposta global i no conjuntural”.

Puig va destacar que cal combatre la xenofòbia i va insistir que cal treballar també des de les ciutats per a acabar amb la crisi migratòria. Segons va explicar, la Generalitat comparteix en gran mesura la posició d’Europa front a les migracions. Així mateix, va qualificar la reunió de “molt interessant”. “És evident que cal desmuntar moltes de les fal·làcies amb què en aquest moment s’adorna el debat sobre la immigració perquè, efectivament, no es pot estar permanentment intentant inferir por a la població”, va declarar el polític després de reunir-se amb Ambrosi.

Per la seua banda, Ambrosi va criticar que es propose fer centres de desembarcament d’immigrants en països del nord d’Àfrica “sense haver parlat primer amb els seus governs” i va assegurar que dóna suport a la proposta de Puig de celebrar una cimera a València.

“La idea de trobar una solució compartida crec que és fonamental. Cal començar a crear una coalició dels països que estan d’acord amb aquesta idea i que tenen voluntat” d’avançar cap a una resposta global, va assegurar l’italià, que va agrair Puig la decisió d’acollir l’Aquarius en el port de València com ja ho va fer en el seu moment el director general d’aquesta organització de Nacions Unides.

El president continua amb reunions i actes aquest dimarts. A primera hora del matí, Puig participa en un desdejuni per a tractar la importància del disseny en la reindustrialització, on empreses valencianes i internacionals explicaran les seues experiències. En el col·loqui també participarà el comissari europeu d’investigació, Ciència i Innovació, Carlos Moedas, amb qui després Puig mantindrà una reunió bilateral.

La taula sobre el disseny era l’eix principal del viatge, fins que divendres passat es va conéixer la exclusió del Port de València de les xarxes de transport de ferrocarril que unien la ciutat amb el Corredor Cantàbric i l’Atlàntic. Així el president es reunirà aquest dimarts també amb Alessandro Carano, responsable de l’instrument de finançament Connecting Europe Facility 2 per a infraestructures i expert membre del gabinet de la comissària europea de Transport, Violeta Bulc, per a tractar aquesta qüestió.

Comparteix

Icona de pantalla completa