Diari La Veu del País Valencià
El nou delegat del govern espanyol demana assossec en la reforma del finançament

Qui dia passa any empeny o, com en el cas del País Valencià, arrossega un deute públic creixent i enormes dificultats financeres per a prestar els serveis públics bàsics. La necessitat de la reforma del model de finançament té per al Consell un caràcter urgent per tal de no allargar la inèrcia deutora i la sensació de rebre un tracte injust per part de l’Estat.

La urgència no és un sinònim de la pressa, però hi comparteix camp semàntic. “Amb assossec” o sense pressa. Així és com, a parer del nou delegat del govern espanyol ha de plantejar-se la reforma que hauria de permetre la suficiència financera de l’administració valenciana.

De fet, segons el socialista Juan Carlos Fulgencio l’accent s’ha de posar en la “preparació tècnica” de la reforma per tal que els resultats siguen “models sostenibles en el temps”. El delegat ha obviat la munió d’informes, comissions d’experts i propostes de part que ja han generat les converses prèvies i no ha esmentar que el principal obstacle per a obrir unes negociacions a fons ha sigut la manca de voluntat política, principalment pel govern espanyol, la institució que atresora la majoria absoluta al Consell de Política i Financera i la iniciativa legal primordial.

Les declaracions antiestrés de Fulgencio s’han produït durant l’acte de la seua presa de possessió, celebrat aquest migdia al claustre de la Universitat de València. La rectora, Mavi Mestre, ha obert la cerimònia i la consellera de Justícia, Gabriela Bravo, ha llegit el decret de nomenament del nou delegat.

Fulgencio ha estat acompanyat per representants del món empresarial, social i cultura, així com de càrrecs polítics com el president dels Corts, Enric Morera; el conseller de Transparència, Manuel Alcaraz, i el president de la Diputació de València, Jorge Rodríguez.

El nou delegat ha reconegut la “necessitat” de “canviar” el finançament autonòmic, ja que “perjudica els interessos dels valencians” i ha assegurat que el govern de Pedro Sánchez “planificarà l’agenda del nou model”, que ha de ser “fruit d’una anàlisi profunda” i un “consens ampli”. “Les presses i la falta de consens només porten a repetir errors no desitjats”, ha afegit.

Comparteix

Icona de pantalla completa