Diari La Veu del País Valencià
València suma Polirítmia, un nou festival per a reivindicar la música i les danses de la Mediterrània

L’Institut Valencià de Cultura ha creat un nou festival per a reivindicar des d’un vessant artístic i formatiu les músiques i danses tradicionals de l’arc mediterrani. Polirítmia naix com un punt de trobada tant de músics com de docents de les diferents etapes educatives amb què posar fre a l’expansió de la música anglosaxona amb els ritmes i balls d’arrel. Arriba en juliol per a sumar a l’agenda de la ciutat més activitat al carrer, ja que el cartell està en bona mesura compartit amb el festival Serenates i la programació de la Gran Fira de València.

Polirítmia –que tindrà lloc al claustre de la Nau, la plaça de la Mare de Déu i la plaça del Patriarca del 2 al 8 de juliol– proposa una fórmula novedosa, ja que uneix conferències i tallers adreçats als professors d’Infantil, Primària i Secundària i als docents dels conservatoris a través de la xarxa dels CEFIRE, i concerts amb artistes com Milo Ke Mandarine Quartet, Efren López Quartet, Els Jóvens, Kontakte i Mara Aranda, entre d’altres.

A través del CEFIRE de Torrent, els professors podran participar en les conferències inaugurals de la Trobada de Músiques i Danses de la Mediterrània, on dissertaran sobre els ritmes i danses de la Mediterrània experts com Jordi Reig, Meira Segal, Efrén López, Nana Mzhavanadze, Miguel Ángel Orero, Xavier de Bétera, Cristina Martí, Manolo Miralles, David Reig i Daniel Vidal. Pel que fa als tallers, que se celebraran al Conservatori Superior de Música de València, seran impartits per Isabel Martón, Sergi Martí i Daniel Vidal, Francesc Sanchis i Montse Ochando, Spyros Kaniaris i Nana Mzhavanadze.

Antonio Ariño, Marga Landete, Albert Girona, Abel Guarinos, Rafa Arnal i Eva María Martínez (darrere). / IVC

L’IVC agafa així la llavor mantinguda per Mostra Viva del Mediterrani, qui durant sis anys ha organitzat la Trobada de Músiques i Danses de la Mediterrània. De fet, la fundació ha col·laborat en aquesta primera edició de Polirítmia i, tal com va informar aquest diari quan es va presentar el cartell de la propera Mostra Viva el passat 16 de juny, la intenció és acabar unint-se per a impulsar la Trobada, una harmonia que aquest dimecres durant la presentació del festival es va tornar a manifestar. La primera edició, però, pretén posar en valor “les nostres sonoritats”, va destacar la directora adjunta de Música i Cultura popular de l’IVC, Marga Landete. Reivindicar-la per a combatre la “gran influència de les músiques anglosaxones”, va explicar Landete.

En el mateix sentit es va manifestar el secretari autonòmic de Cultura, Albert Girona, qui va assegurar que Polirítmia ha vingut per a quedar-se i començar a fer “pedagogia” per a revaloritzar la música i la dansa tradicional valenciana perquè “hem oblidat el nostre relat”, va explicar. De fet, el secretari autonòmic va avançar que tot i que cal paciència i temps, la conselleria vol impulsar en la propera legislatura un organisme autònom dins de l’Institut Valencià de la Música que es dedique a la cultura popular amb una dotació pressupostària i de personal. De moment, amb Polirítmia, va emfatitzar Girona, “hem donat una primera passa”.

Dolçaines, Muixerangues i DJ

La primera edició de Polirítmia ofereix tretze espectacles de cultura popular. En col·laboració amb el festival Serenates de la Nau de la Universitat de València, la Gran Fira de València i Mostra Viva, la Trobada de Músiques i Danses de la Mediterrània omplirà diferents places de la ciutat entre el 2 i el 8 de juny amb grups, colles de dolçaines i muixerangues i discjòqueis.

Polirítimia, a diferència del “99,9% dels festivals de música tradicional de la Mediterrània que pràcticament no compten amb dones intèrprets”, vol “revertir” eixa invisibilització de les dones en els festivals i s’ha marcat “el repte” per al cartell dels concerts i els docents dels tallers, va destacar el director artístic de la Trobada, Rafa Arnal.

El cartell de Polirítmia l’inaugurarà Milo Ke Mandarini Quartet el proper dilluns, 2 de juny. Seguirà, dimarts, Efrén López Quartet; La Colla de Dolçaines de la Federació Valenciana de Dolçaines i Tabals actuarà, dimecres, sota la direcció de Juan Carlos Sempere; Paco Valiente i Vanessa Giner oferiran, dijous, una sessió de DJ de música Mediterrània, i, posteriorment, actuarà Krama.

Els Jóvens actuaran divendres i a la plaça de l’Ajuntament tindrà lloc la X Trobada de colles de Dolçaines i Tabal de la ciutat de València. Kotakte i Mara Aranda i Cant al Ras tancaran les actuacions de divendres amb veus de cantaors com Teresa Segarra, Trini Carballo, Toni Guzman i Josep Aparici amb els versadors Paco Nicasio i Josemi Sánchez acompanyats per la rondalla de corda de Godella, el grup de vent de Bétera i la colla de dolçainers i tabaleters El Garbí de Silla.

Dissabte tindran lloc Les Muixerangues de la Fira amb la Jove Muixeranga de València i la Conlloga de Castelló, a la plaça del Patriarca, i Teixint Terres durà el seu espectacle de músiques populars afrollatines amb les danses del Corpus Christi i el Sarau de la Fira. Diumenge, posarà el punt final a aquesta primera edició Rascanya amb l’espectacle Ball Folk.

Comparteix

Icona de pantalla completa