Diari La Veu del País Valencià
L’execució del pressupost de la Generalitat en 2018 arriba al 79,2%, un punt més respecte de 2017

El conseller d’Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler, ha presentat el sistema en la Comissió d’Economia, Hisenda i Pressupostos de les Corts Valencianes, durant la seua compareixença per a informar sobre les dades d’execució del passat exercici. Soler ha destacat l’increment percentual del pressupost de 2018 que ja es troba executat a data del mes de maig. A més a més, ha donat a conéixer una nova eina informàtica que permet consultar la despesa i execució dels comptes de cada àrea de l’Administració valenciana.

Quant a l’exercici en curs, Soler ha destacat que –segons les últimes dades disponibles al tancament del passat mes de maig– el pressupost global de la Generalitat està compromés en un 79,2%, la qual cosa significa que 16.088,5 milions dels 20.316,6 del pressupost definitiu o actualitzat –l’aprovat a les Corts més les modificacions i romanents– estan ja en tràmit de despesa. Això suposa un increment de més d’un punt respecte a 2017, quan va arribar al 78%.

En els cinc primers mesos de l’any, la Generalitat ha reconegut obligacions per import de 7.636 milions, la qual cosa representa el 37,6% del pressupost actualitzat i una millora respecte a l’exercici anterior de 3,55 punts.

Respecte a les operacions de capital, el Consell té compromesos –obres adjudicades o contractes signats– inversions directes i a través del seu sector públic per import de 705 milions, el 52,1% del pressupost definitiu i fins a 64 milions més que els registrats en 2017.

I quant a obligacions reconegudes, ha executat directament i a través del seu sector públic inversions per 248 milions, el 18,3% i quasi tres punts més que en el mateix període de l’any passat. S’ha fet sobre un major import: 56 milions més d’inversió executada fins a maig, ja que en 2017 es van realitzar 192 milions, segons les xifres detallades per Soler.

El nou visor pressupostari de la Generalitat Valenciana entra en funcionament aquest dijous, 28 de juny, per a proporcionar les xifres pressupostàries de forma més directa, senzilla i intuïtiva. Aquesta eina informàtica tracta de fer més accessible i transparent a la ciutadania la gestió de l’administració.

Una eina informàtica

El visor podrà ser consultat per qualsevol persona en un espai web navegable i intuïtiu que millora la visualització i facilita l’accés a la informació de forma dinàmica i interactiva.

Per primera vegada, aquesta eina permet la consulta de les dades de gestió de la Generalitat de forma detallada, mitjançant motors de recerca que ofereixen dades concretes sobre evolució de la despesa i l’execució, tant en xifres absolutes com per persona.

Soler ha destacat que “el visor pressupostari naix d’una necessitat democràtica fonamental: que els ciutadans coneguen l’instrument mitjançant el qual es financen els serveis públics, que no és un altre que els pressupostos”. L’objectiu, “que els comptes públics siguen realment públics”, ha reivindicat.

La seua posada en marxa arriba en compliment dels acords per a l’aprovació dels Pressupostos de la Generalitat de 2018, que van establir la implantació de mesures perquè la informació pressupostària siga accessible a la ciutadania. El titular d’Hisenda ha subratllat sobre aquest tema que “el pacte pressupostari s’està complint escrupolosament”.

“Locomotora de la inversió”

En la seua compareixença en el parlament sobre l’execució pressupostària de 2017, el conseller ha destacat que el Consell exerceix de “locomotora de la inversió” al País Valencià, amb un increment de l’execució de 3,5 punts en comparació a l’any anterior.

Concretament, el pressupost autonòmic de 2017 es va executar en un 95,2%, és a dir, 18.436 milions sobre un pressupost definitiu de 19.357. Es tracta del percentatge “més alt dels últims anys” i 1,8 punts superior al de 2014, quan va ser del 93,44%”, ha subratllat Soler.

Les inversions executades directament pel Consell –majoritàriament a través del sector públic– van arribar l’any passat als 792,7 milions executats enfront dels 579 de 2016. Això suposa “213 milions més en un sol exercici en inversions executades, un 36,8% més que l’any anterior”.

RLLT normalitzades

D’altra banda, el titular d’Hisenda ha destacat en la cambra “l’enorme esforç” realitzat per la Generalitat perquè totes les entitats del sector públic instrumental tinguen una Relació de Llocs de treball (RPT) “pautada i normalitzada, amb unes directrius homogènies per a tot el sector, una cosa que no va complir el Govern anterior encara que ho exigira la llei”.

Ha assenyalat així que, actualment, “la gran majoria d’entitats públiques ja tenen una RLLT informada i les poques que queden estan en procés d’obtindre-la”. “A l’inici de la legislatura sols una entitat tenia aprovada la seua relació de llocs: l’Institut Valencià de Finances (IVF)”, ha recordat.

Des de juny de 2015, la Generalitat ha donat llum verda a un total de 42 masses salarials de 32 entitats per a “posar dins de la legalitat les polítiques salarials del sector públic”. Per contra, ha criticat que “abans, les retribucions es gestionaven de forma desastrosa sense cap marc normatiu de referència”.

Lliurament a compte

Per la seua part, la secretària autonòmica d’Hisenda, Clara Ferrando, ha respost en la comissió a una pregunta sobre la decisió de l’anterior govern espanyol de retallar en 353 milions els lliuraments a compte de 2018 i de supeditar-los a l’aprovació dels Pressupostos Generals de l’Estat (PGE).

“Al gener de 2018, en no aprovar-se els pressupostos, els lliuraments a compte es van congelar amb els imports de 2017, amb la qual cosa deixem d’ingressar 353 milions”, ha precisat Ferrando, per a qui “no és just que l’exministre Montoro canviara les regles a meitat de partit, perquè comptem amb aquesta quantitat per a elaborar el pressupost de 2018”.

Així, ha defensat que la suficiència financera dels territoris ha d’estar al marge de l’aprovació o no dels PGE, a més de lamentar les “traves” en els últims anys de l’anterior executiu de Rajoy quan se li sol·licitaven bestretes de la liquidació.

Comparteix

Icona de pantalla completa