Diari La Veu del País Valencià
La Muixeranga la Torrentina recupera 18 anys després la dansa dels tornejants del Ball de Torrent

La IV edició del Torrent de Muixernagues, l’aplec que celebra des de fa quatre anys la localitat de l’Horta Oest comptarà amb la participació de quatre colles valencianes, a banda de l’amfitriona i la Dance de Tauste de Saragossa. Com a novetat per a aquesta trobada, els organitzadors han recuperat la dansa dels Tornejants segons apareix recollit en la mítica pantomima del Ball de Torrent que no es veia a la ciutat des de feia 18 anys.

El IV Torrent de Muixerangues tindrà lloc el proper dissabte, 7 de juliol, a les 18:30 plaça Major davant la Torre del municipi. Aquest any participaran la Muixeranga del Campello, la Muixeranga Penyeta Blanca de Cocentaina, la Muixeranga de la Plana i la Muixeranga d’Alginet. A més, comptaran amb la presència del Dance de Tauste de Saragossa, convidat especial de la quarta edició. La música la posaran les de tabal i dolçaina Cercle de Torrent, Rossejat de Torrent i la Colla Honorats d’Alfarb. El IV Torrent de Muixerangues està organitzat per la Muixeranga la Torrentina amb la col·laboració de l’Ajuntament de Torrent i serà un dels primers actes del programa de festes patronals.

La principal novetat aquest any és la recuperació del Ball de Tornejants segons apareix descrit al Ball de Torrent. Per a la recuperació d’aquesta dansa, la Muixeranga la Torrentina ha comptat amb la col·laboració del grup de danses L’U i Dos de Torrent. Fa 18 anys que es va celebrar l’últim Ball de Torrent i que, per tant, es va poder veure aquesta dansa a la localitat. Enguany serà la primera vegada en molt de temps que aquesta dansa acabarà amb una figura muixeranguera, tal com apareix reflectit al gravat de 1893 de Gonzalo Valero. La peça musical interpretada pels musics de la colla serà la mateixa que es tocava en les antigues representacions d’aquesta afamada moixiganga, ha explicat l’organització en un comunicat.

Per altra banda, com a segona novetat, durant l’aplec tindrà lloc un concurs fotogràfic per a captar els millors moments de la IV Trobada. L’objectiu del concurs és premiar la fotografia que expresse millor el sentiment muixeranguer i l’essència d’aquesta tradició. Per a participar només cal penjar la foto a les xarxes socials utilitzant l’etiqueta #IVTorrentDeMuixerangues i mencionar la colla en la fotografia.

El jurat del concurs estarà encapçalat pel president de l’Associació de Fotògrafs d’Alaquàs. Els guanyadors es coneixeran el 15 de juliol.

Comparteix

Icona de pantalla completa