Diari La Veu del País Valencià
Una pel·lícula hongaresa que denuncia els atacs feixistes contra la població gitana guanya Cinema Jove

La pel·lícula hongaresa Genezis, d’Árpad Bogdán, s’ha proclamat guanyadora del Premi Lluna de València al Millor Llargmetratge del Festival Internacional de Cinema de València Cinema Jove i rebrà un premi econòmic de 35.000 euros.

El palmarés de la 33a edició del festival s’ha donat a conéixer aquest divendres durant un acte en el qual han participat el director de Cinema Jove, Carlos Madrid, i els portaveus dels jurats de llargmetratges i curts, Robert Aronowski i Camille Bui, respectivament.

El jurat de llargs ha premiat l'”atreviment” i component social de Genezis, una obra que aborda l’odi racial cap als gitanos per part d’extremistes hongaresos que va desembocar en els successos sagnants de 2009. “És molt atrevit per part del director, que és molt jove, contar una història forta. És cinema molt compromés socialment i permet a l’espectador involucrar-se en aquesta qüestió. Parla sobre persones que són víctimes o estan involucrades en el problema i un se sent molt implicat amb tots ells, se sent part d’un problema social i vol saber més”, ha destacat Aronowski.

El jurat ha donat també un esment especial a la suïssa Vakuum, de Cristine Repond, que considera “contrària” a Genezis per l'”impacte” de cadascuna. “És un cinema molt contingut, amb poc diàleg, però permet sentir empatia per la dona. És una pel·lícula molt ordenada, tot està ben pensat. Sals del cinema i continues pensant en ella, és alguna cosa que pot passar en la teua vida i penses com actuaries en aqueixa situació”, ha indicat

També hi ha hagut menció del jurat per a la Fotografia d’Árpad Bogdán, per Genezis; la Millor Interpretació: David Ogrodnik, per Silent Night; Guió: Takaomi Ogata, per The hungry lion, i la direcció de Piotr Domalewski, per Silent night.

Per la seua part, The Full Story (Regne Unit), de Daisy Jacobs, ha guanyat el guardó al millor curtmetratge, premiada amb 9.000 euros, per la seua bellesa i originalitat, amb un univers plàstic “màgic” en el qual mescla l’animació amb la imatge real. Camille Bui ha destacat la “màgia” en l’aparició dels actors i l'”aparença de lleugeresa” de la cinta, que és per a tots els públics malgrat tractar assumptes importants de la vida. Bui ha manifestat que és “molt sensible” a aquest tipus de narrativa, on es parla d’un sol espai en el qual es mostren diferents temporalitats.

A més, el curt Ara serem feliços, del valencià Borja Soler, ha guanyat el premi Feroç Cinema Jove el prestigi del qual resideix en el fet que el concedeixen els membres de l’Associació d’Informadors Cinematogràfics d’Espanya. Està basat en el llibre de relats La vida privada dels herois, de Daniel Jiménez Palancia.

En la categoria de Millor Websèrie, la Lluna de València, dotada amb 2.000 euros, ha recaigut en l’australiana This is Desmondo Ray, que conjumina drama i animació. La proposta d’Steve Baker també s’ha fet amb el Premi Especial Roma Web Fest i amb el premi de distribució Rockzeline, consistent en un contracte de distribució, mentre que Dorien, de Kiko Prada i Javier Prada, ha sigut premiada pel públic a Millor Websèrie i rebrà 800 euros.

Comparteix

Icona de pantalla completa