Diari La Veu del País Valencià
El PSPV proposa un paquet de mesures per a alleujar els efectes de ‘Xylella fastidiosa’

El Comité Provincial del PSPV-PSOE a Alacant ha aprovat per unanimitat una resolució per a mostrar el suport als municipis afectats per Xylella fastidiosa amb un paquet de mesures per a “alleujar” els efectes ocasionats per aquesta plaga.

La resolució recorda que des d’Europa s’han impulsat una sèrie de mesures fitosanitàries d’eradicació i control que consisteixen en l’aplicació d’un protocol que preveu tractaments amb insecticides i arrencar tots els ametllers afectats en un radi de 100 metres des de l’arbre infectat.

L’aplicació d’aquestes mesures, “encara que són molt doloroses”, és necessària per a evitar la proliferació de Xylella fastidiosa per la resta del territori, ja que no existeix un tractament efectiu”, recull el document dels socialistes. Així mateix, aquesta situació “està provocant la destrucció de gran quantitat de cultius d’ametller a les comarques de la Marina Alta, la Marina Baixa i a La Muntanya”.

Els socialistes incideixen, a més, que “si a la dificultat i poca rendibilitat se suma la destrucció del principal cultiu, és fàcil imaginar l’abandó massiu del camp i un increment de la despoblació en el futur més immediat dels municipis greument afectats”.

Davant d’aquesta situació, la resolució inclou un conjunt d’iniciatives encaminades a pal·liar els efectes econòmics, mediambientals i socials que la plaga causa en municipis d’aquestes tres comarques, com ara la creació d’una comissió de seguiment de les mesures posades ja en marxa per part del Consell.

Bones pràctiques agrícoles

D’altra banda, la resolució també reclama al Consell, al Govern d’Espanya i a la Unió Europea que intensifiquen les campanyes informatives per a impulsar les bones pràctiques agrícoles en prevenció de plagues de Xylella fastidiosa i que incrementen les partides pressupostàries destinades a l’Institut Valencià de Recerques Agràries (IVIA) per a investigar aquesta plaga.

“Més dotació econòmica”

També demana a les tres administracions més dotacions econòmiques i mesures per als afectats per Xylella fastidiosa, a més de l’increment de la dotació per a les actuacions de vigilància i control de plagues així com un fons específic.

Comparteix

Icona de pantalla completa