Diari La Veu del País Valencià
Medi Ambient i Mercavalència converteixen la palla de l’arròs i altres restes orgàniques en adob

Mercavalència, l’Ajuntament de València i la Conselleria d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural han posat en marxa un projecte de compostatge per a gestionar els residus de la palla de l’arròs.

Segons informa la Generalitat en un comunicat, el secretari autonòmic de Medi Ambient i Canvi Climàtic, Fran Quesada, acompanyat per la directora general de Desenvolupament Rural i PAC, Maite Cháfer; la regidora d’Agricultura de l’Ajuntament de València, Consol Castillo, i el regidor de Comerç, Carlos Galiana, han visitat la planta pilot de compostatge de residus orgànics i de palla de l’arròs situada en les instal·lacions de Mercavalència.

Quesada ha explicat que ambdues administracions “estan treballant conjuntament des de principis d’aquest any en un projecte pilot que té per objecte barrejar la fermentació de restes orgàniques que genera aquest centre agroalimentari amb part del banc de palla de l’arròs de l’Albufera“.

El secretari autonòmic de Medi Ambient ha assenyalat que amb l’engegada d’aquesta experiència s’aconsegueix un doble objectiu. D’una banda, evitar la crema del subproducte de l’arròs, com és la palla. D’altra banda, que les restes orgàniques de les empreses situades en les instal·lacions de Mercavalència no acaben en abocadors, a més d’obtindre “un compost excel·lent per a la jardineria i l’agricultura”.

“És un clar exemple d’economia circular i constitueix una bona oportunitat per a la gestió de la palla de l’arròs, a més d’una notable millora en la gestió de residus de Mercavalència”, ha destacat Quesada, qui també ha remarcat la capacitat d’aquesta planta de compostatge per al tractament de 300 tones de palla i 200 tones de restes de cultius i fruites.

El secretari autonòmic de Medi Ambient i Canvi Climàtic ha apuntat que des que es va engegar el projecte de compostatge experimental, fa ara dos mesos, “s’estan aconseguint els objectius esperats i s’estan obrint línies de recerca en el compostatge de subproductes orgànics, no solament per la seua importància i necessitat en el camp valencià, sinó també perquè la normativa europea ens condueix al fet que cada vegada es recicle més i es donen solucions econòmiques i viables al sector agrari”.

Comparteix

Icona de pantalla completa