Les Corts limitaran a dotze per grup les propostes de resolució al Debat de Política General

Tots els partits llevat del PPCV volen evitar l'allau d'iniciatives que impedeixen la discussió i que els ciutadans s'assabenten de les resolucions que s'aproven
/ València
3 juliol 2018 01:00h
PSPV, Compromís, Podem i Ciutadans han pactat la reforma del Debat de Política General per a evitar que cada grup presente centenars d\'iniciatives "a pes".

Els grups parlamentaris del PSPV, Compromís, Podem i Ciutadans han presentat conjuntament una Proposició de Llei de Modificació del Reglament de les Corts que regula el Debat de Política General i la tramitació d'esmenes.

Es tracta d'un acord dels grups parlamentaris, al qual no ha volgut sumar-se el PPCV,  per a "organitzar el Debat de Política General d'una manera ordenada, que facilite el seguiment per part de la ciutadania, que s'ajuste als termes d’allò legalment establert i que facilite i agilite la gestió dels serveis jurídics i administratius de la Cambra".

Amb aquesta proposició s'acorda la limitació a 12 del nombre de propostes de resolució de cada grup, de conformitat amb el que passa en altres parlaments de l'Estat i, d'altra banda, s'ofereix una regulació garantista de cara a l'estructura i formalització de les propostes.

Així mateix, s'estableix un període d'entre 24 i 48 hores entre la celebració del debat de política general i el debat sobre les propostes de resolució per a facilitar la possibilitat d'arribar a acords i reforçar el diàleg.

El portaveu parlamentari socialista, Manolo Mata, ha destacat que "la tasca parlamentària sempre ha de ser qualitativa i no quantitativa" amb l'objectiu que la ciutadania ens entenga, sàpiga de què es discuteix, i intente comprendre les posicions de cadascun dels grups.

Per això ha recordat que "el fet que un grup polític jugara a presentar propostes a pes, amb més de mil, que no es poden debatre i que només tenen la rellevància de la votació no tenia cap sentit". Així ha afirmat que aquesta proposta de reforma del reglament del debat és "un pas importantíssim per a apropar el parlament al poble que l'ha votat".

El síndic de Compromís, Fran Ferri, ha volgut posar en valor "l'ampli consens aconseguit amb aquesta proposta, que té com a objectiu facilitar el debat i els acords". La política valenciana, ha dit, "ha canviat i es basa en el diàleg i en la negociació permanent" i per això "el reglament parlamentari s'ha d'adaptar a aquesta nova realitat".

Així mateix la portaveu adjunta de Podem, Fabiola Meco, ha considerat que cal que "un dels debats més importants per a les valencianes i valencians s'organitze amb regles que afavorisquen i connecten amb la ciutadania". Per això, "el parlament valencià no pot semblar una torre de Babel; és el lloc de la sobirania popular".

Per la seua banda, la síndica de Ciutadans, Mari Carmen Sánchez, ha considerat que "era necessari repensar el debat de política general amb l'objectiu de fer-lo més àgil i més interessant per a la ciutadania". En aquest sentit, ha advocat per "permetre que hi haja més temps per a estudiar totes les propostes que es presenten" i ha subratllat que "presentar les propostes de resolució al pes no augmenta la qualitat democràtica".

next