Igualtat assumeix els 'punts violeta' de huit festivals musicals de l'estiu

El Festival de les Arts va ser el primer esdeveniment amb un espai de la Generalitat contra les conductes sexistes
/ València
3 juliol 2018 01:00h
Als \'punts violeta\' s\'assessorarà les dones des del punt de vista psicològic i social, però també els homes perquè reflexionen sobre què és un comportament sexista.

La vicepresidenta i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, i el secretari autonòmic de Turisme, Francesc Colomer, així com els principals promotors de festivals musicals al País Valencià, han anunciat aquest dimarts huit esdeveniments que incorporaran 'punts violeta' per a "combatre les agressions sexuals". Concretament, es tracta del Marenostrum Xperience i el Music Port Fest (ambdós el 6 i 7 de juliol); el FIB (del 19 al 22 de juliol); el Low Festival (el 27 i 28 de juliol); l'Arenal Sound (del 31 juliol al 5 d'agost); Leyendas del Rock (del 8 a l'11 d'agost); el Medusa Sunbeach (del 10 al 12 d'agost), i el Rototom Sunsplash (del 16 al 22 d'agost). Aquestos huit esdeveniments se sumen al Festival de les Arts, que es va celebrar el 8 i 9 de juny i on va ser la primera vegada que l'administració posava un estand d'aquest tipus.

L'objectiu d'aquestos espais és que les dones puguen gaudir dels festivals sense sentir-se "assetjades, humiliades o observades", ha exposat Oltra. Es tracta d'un expositor físic i ben visible, situat entre el públic, per a atallar les possibles agressions masclistes que puguen patir les dones durant la celebració dels festivals i conscienciar totes les persones. El servei, amb un horari d'atenció de 19h a 3h, estarà oferit per un equip de tres professionals especialistes en assessorament psicològic, legal i emocional. També comptaran amb el suport de professionals dels Centres Dones 24 Hores i d'un equip de persones voluntàries formades en aquest àmbit.

Xarxa d'Aliades

Als 'punts violeta' s'assessoraran les dones des del punt de vista psicològic i social però també els homes perquè reflexionen sobre què és un comportament sexista. En aquestos espais es desenvoluparan diverses accions, com ara taules informatives i dinàmiques lúdiques de prevenció i espais d'atenció i intervenció immediata davant situacions d'assetjament. També impulsaran la Xarxa d'Aliades perquè les dones que estiguen en el festival i vulguen donar suport o ajudar altres dones obtinguen un braçalet morat.

A més, l'IVAJ també estarà present informant sobre les activitats i programes que gestiona, així com dels avantatges i oportunitats que ofereix el Carnet Jove. També hi haurà personal voluntari de Calcsicova, que informara sobre la prevenció de malalties de transmissió sexual.

Les festes i els festivals, els llocs amb més agressions masclistes

Oltra ha explicat que als 'punts violeta' s'informa, es preveuen i s'atenen possibles agressions sexuals i, a més, es difonen valors com els drets de les dones. La vicepresidenta també ha posat de manifest "l'esforç i la cooperació" del Consell per a garantir l'accés a l'oci "segur per a totes les persones" i unes festes "lliures de comportaments i agressions sexistes". Aquesta iniciativa, ha afegit, "continua amb la tasca del Consell en la seua lluita contra la violència masclista en qualsevol àmbit, d'una manera oberta i amb la col·laboració de tots i totes" perquè, al seu parer, "assenyalar el masclisme és cosa de tota la societat". A més, ha indicat que els 'punts violeta' reflecteixen la voluntat de col·laboració entre el Consell i la societat i dels responsables dels festivals agrupats sota la marca Mediterranew Fest, que acolliran el servei d'informació, assessorament, prevenció i denúncia contra els abusos sexuals contra les dones.

La vicepresidenta ha citat dades de l'Observatori Noctámbul@s, segons el qual un 57% de les xiques han patit alguna vegada comentaris incòmodes, insistència davant una negativa a iniciar una relació o tocaments indesitjats mentre estaven de festa, mentre que només ho han patit un 4% dels xics. Oltra també s'ha referit a l'últim informe de la Delegació del Govern per a la Violència de Gènere, que evidencia que prop del 72% de les persones enquestades identifica les festes i els festivals com els llocs on es produeixen amb més freqüència les agressions sexuals contra les dones.

next