Diari La Veu del País Valencià
Igualtat assumeix els ‘punts violeta’ de huit festivals musicals de l’estiu

La vicepresidenta i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, i el secretari autonòmic de Turisme, Francesc Colomer, així com els principals promotors de festivals musicals al País Valencià, han anunciat aquest dimarts huit esdeveniments que incorporaran ‘punts violeta’ per a “combatre les agressions sexuals”. Concretament, es tracta del Marenostrum Xperience i el Music Port Fest (ambdós el 6 i 7 de juliol); el FIB (del 19 al 22 de juliol); el Low Festival (el 27 i 28 de juliol); l’Arenal Sound (del 31 juliol al 5 d’agost); Leyendas del Rock (del 8 a l’11 d’agost); el Medusa Sunbeach (del 10 al 12 d’agost), i el Rototom Sunsplash (del 16 al 22 d’agost). Aquestos huit esdeveniments se sumen al Festival de les Arts, que es va celebrar el 8 i 9 de juny i on va ser la primera vegada que l’administració posava un estand d’aquest tipus.

L’objectiu d’aquestos espais és que les dones puguen gaudir dels festivals sense sentir-se “assetjades, humiliades o observades”, ha exposat Oltra. Es tracta d’un expositor físic i ben visible, situat entre el públic, per a atallar les possibles agressions masclistes que puguen patir les dones durant la celebració dels festivals i conscienciar totes les persones. El servei, amb un horari d’atenció de 19h a 3h, estarà oferit per un equip de tres professionals especialistes en assessorament psicològic, legal i emocional. També comptaran amb el suport de professionals dels Centres Dones 24 Hores i d’un equip de persones voluntàries formades en aquest àmbit.

Xarxa d’Aliades

Als ‘punts violeta’ s’assessoraran les dones des del punt de vista psicològic i social però també els homes perquè reflexionen sobre què és un comportament sexista. En aquestos espais es desenvoluparan diverses accions, com ara taules informatives i dinàmiques lúdiques de prevenció i espais d’atenció i intervenció immediata davant situacions d’assetjament. També impulsaran la Xarxa d’Aliades perquè les dones que estiguen en el festival i vulguen donar suport o ajudar altres dones obtinguen un braçalet morat.

A més, l’IVAJ també estarà present informant sobre les activitats i programes que gestiona, així com dels avantatges i oportunitats que ofereix el Carnet Jove. També hi haurà personal voluntari de Calcsicova, que informara sobre la prevenció de malalties de transmissió sexual.

Les festes i els festivals, els llocs amb més agressions masclistes

Oltra ha explicat que als ‘punts violeta’ s’informa, es preveuen i s’atenen possibles agressions sexuals i, a més, es difonen valors com els drets de les dones. La vicepresidenta també ha posat de manifest “l’esforç i la cooperació” del Consell per a garantir l’accés a l’oci “segur per a totes les persones” i unes festes “lliures de comportaments i agressions sexistes”. Aquesta iniciativa, ha afegit, “continua amb la tasca del Consell en la seua lluita contra la violència masclista en qualsevol àmbit, d’una manera oberta i amb la col·laboració de tots i totes” perquè, al seu parer, “assenyalar el masclisme és cosa de tota la societat”. A més, ha indicat que els ‘punts violeta’ reflecteixen la voluntat de col·laboració entre el Consell i la societat i dels responsables dels festivals agrupats sota la marca Mediterranew Fest, que acolliran el servei d’informació, assessorament, prevenció i denúncia contra els abusos sexuals contra les dones.

La vicepresidenta ha citat dades de l’Observatori Noctámbul@s, segons el qual un 57% de les xiques han patit alguna vegada comentaris incòmodes, insistència davant una negativa a iniciar una relació o tocaments indesitjats mentre estaven de festa, mentre que només ho han patit un 4% dels xics. Oltra també s’ha referit a l’últim informe de la Delegació del Govern per a la Violència de Gènere, que evidencia que prop del 72% de les persones enquestades identifica les festes i els festivals com els llocs on es produeixen amb més freqüència les agressions sexuals contra les dones.

Comparteix

Icona de pantalla completa