Diari La Veu del País Valencià
Les Corts demanen que el govern espanyol investigue els diners confiscats pel franquisme

Les Corts han acordat aquest dimarts que el Consell exigisca al govern espanyol la investigació del total de diners confiscats pel govern franquista després de 1936 i que van conformar el “fons de paper moneda posat en circulació per l’enemic”.

L’acord, adoptat en la comissió parlamentària de Drets Humans, ha partit d’una iniciativa de Compromís a la qual s’han afegit esmenes del PSPV-PSOE i de Podem i ha comptat amb el suport d’aquestos tres grups, mentre que PP i Ciutadans s’han abstingut.

Les Corts també reclamen que es tramite al més prompte possible la proposta de reforma de la Llei 52/2007 perquè siga efectiu el reconeixement en favor de les persones que van patir la confiscació de béns i sancions econòmiques entre el 18 de juliol de 1936 i el 31 de desembre de 1945.

També es planteja que, en col·laboració amb el Consell, el govern espanyol estudie i habilite mesures per la recuperació dels béns dipositats en les caixes d’estalvis valencianes.

A més, s’insta el Consell a manifestar el seu suport a l’Associació de Perjudicats per la Confiscació del Govern Franquista en la seua reclamació perquè es retornen els estalvis confiscats i a elaborar un informe sobre les confiscacions i les seues conseqüències al País Valencià, a instàncies de l’Institut de Memòria Democràtica.

La proposta l’ha defensada la diputada de Compromís Marian Campello, qui ha explicat que al desembre de 1938 un decret del govern franquista va prohibir els diners republicans emesos després del colp d’estat de 1936 i va conformar el “fons de paper moneda posat en circulació per l’enemic”.

Campello ha afegit que es va donar un paper imprés pel Banc d’Espanya a les persones a les quals es van confiscar els diners perquè els cobraren posteriorment, fet que mai va ocórrer, i ha defensat la necessitat de “passar pàgina i tancar ferides” d’aquest punt de la història “tan negre”.

Comparteix

Icona de pantalla completa