Diari La Veu del País Valencià
Què fer amb l’empresa dels escàndols: Divalterra s’enquista en el debat polític

Una setmana després de l’esclat, el cas Alqueria continua acaparant tot el focus mediàtic. Així, mentre la nit de dimarts els síndics dels grups parlamentaris van debatre en la televisió pública valenciana pel tercer aniversari del govern del Botànic, aquest dimecres als passadissos de les Corts es va instal·lar una altra mena de debat entre els portaveus. El futur de Divalterra –l’antiga Imelsa– va ser la primera de moltes de les confrontacions que van tindre lloc durant la jornada parlamentària. Fins i tot, els periodistes van atrapar la vicepresidenta, Mónica Oltra –qui no sol declarar en dies de ple–, perquè donara el seu punt de vista respecte a aquesta qüestió.

“Estem en la fase del què i no del qui”. Aquesta va ser la tesi que la número dos del Consell va defensar durant les insistències dels professionals de la comunicació en relació a si Compromís proposarà persones per a presidir la Diputació de València després de la dimissió de Jorge Rodríguez. Per a Oltra allò important després del rebombori generat és “establir les prioritats polítiques” que permeten mantindre el “model de canvi polític” que s’ha desenvolupat en els darrers tres anys. “És lògic que cada partit vulga fer la seua proposta, com també ho ha fet Rosa Pérez, però nosaltres no hem posat aquesta qüestió damunt de la taula”, va afegir.

Tampoc no va veure clar si la liquidació és la solució que necessita Divalterra. La líder de la formació valencianista va considerar que el fet que “la vida de moltes famílies” estiga en les mans d’ells dificulta prendre una decisió ferma. Davant aquesta situació, Oltra va enviar un missatge de tranquil·litat als treballadors públics de l’antiga Imelsa.

“Jo estaria contentíssim si es liquidara”

L’antítesi completa d’Oltra. El síndic del PSPV, Manolo Mata, es va pronunciar de manera nítida i sense complexos sobre el futur de Divalterra. Amb la seua coneguda naturalitat, es va posar davant del micròfon i va encendre la flama com si fóra un pirotècnic: “Jo estaria contentíssim si es liquidara.” El diputat socialista va apuntar que la decisió de la nova persona que es pose al capdavant de la Diputació de València “serà molt pertinent”.

Mata va reconéixer que aquest fet comportarà “un cost d’acomiadaments i una reestructuració complexa” de l’entitat però alhora va admetre que pagava la pena acabar amb un organisme on “encara hi ha gent que va estar ajudant el ‘ionqui dels diners'”.

Des de Podem van compartir l’opinió dels socialistes i, a més, el seu síndic, Antonio Estañ, va recordar que la seua formació ve proposant aquesta dissolució des de l’any 2016. “És evident que ni la gestió ni el paper d’aquesta empresa han sigut prioritaris. A més, ara ens enfrontem a la corrupció. Cal acabar amb Divalterra de la forma més ordenada possible”, va manifestar Estañ.

Crítiques a l’actuació de Compromís

L’actuació de Compromís en el cas Alqueria també va ser objecte de crítica entre els síndics, concretament el fet de no suspendre de militància la cogerent de Divalterra, Agus Brines. Va ser ella mateixa la que va decidir renunciar a la gerència de l’empresa pública després de ser detinguda el passat dijous en l’operació Alqueria. La formació morada va considerar aquesta decisió com “una rebaixa” en els límits de Compromís en la lluita contra la corrupció. “Açò dóna molt mala imatge de la institució i de la implicació dels partits, evidentment la cogerent ha de ser destituïda”, va indicar Estañ.

També la líder del PPCV, Isabel Bonig, va fer palesa la seua indignació per la reacció de Compromís. “En lloc de suspendre-la de militància, diuen que cal esperar al que diguen els tribunals. Com canvien ara les coses. Sempre hem demanat responsabilitat política i coherència i Compromís no està assumint la seua responsabilitat política”. La síndica popular, a més, va avançar que si el seu partit guanya les eleccions valencianes de 2019, les empreses públiques seran sotmeses “a tota mena de control públic”.

Davant d’aquestes acusacions, el síndic de Compromís, Fran Ferri, es va defensar al·legant que la seua actuació ha sigut la mateixa que en anteriors ocasions, com quan es va començar a investigar el diputat provincial Emili Altur pel cas dels assessors zombis d’Imelsa, a qui no es va suspendre de militància a l’espera de declarar davant el jutge i, quan ho va fer, va quedar lliure de càrrecs. “Quan s’alce el secret de sumari i puguem saber què s’investiga realment, serà quan prendrem decisions contundents”, va indicar Ferri.

Mata, a diferència de la resta de portaveus, es va xafar la llengua i no va fer cap tipus de valoració respecte a aquest assumpte. “Suficient tinc jo ja amb els embolics del meu partit com per a parlar dels demés”, va afegir.

“La llei mordassa del Titànic”

Està previst que el pròxim mes de setembre o octubre se celebre el debat de política general a les Corts. Per tal que aquest siga més breu i més factible per als periodistes, tots els grups parlamentaris excepte el PPCV han sol·licitat una modificació del reglament de les Corts perquè les propostes que puga fer cada partit no superen les 12. Bonig va titllar aquesta proposta de “llei mordassa del Titànic”, que “sorprenentment” també ha comptat amb el suport de Ciutadans. “El que no es pot fer és reduir la tasca de l’oposició”, va criticar Bonig.

Comparteix

Icona de pantalla completa