Estañ considera que el Consell no ha posat fi en tres anys "al model clientelar de les diputacions"

El president de la Generalitat, Ximo Puig, avança que el Consell es troba en ple procés de redacció de la nova llei de govern local que donarà més protagonisme als municipis
/ València
5 juliol 2018 01:00h
Antonio Estañ durant el darrer Debat de Política General celebrat la setmana passada.

El portaveu de Podem, Antonio Estañ, s'ha mostrat decebut aquest dijous durant la sessió de control a les Corts per l'esclat del cas Alqueria, que, sota el seu punt de vista, posa en evidència que l'etapa "del model clientelar" de les diputacions continua vigent. "Cal buidar de competències les diputacions i, en aquestos darrers tres anys, no ho heu fet", ha criticat el líder de la formació morada al govern valencià.

Estañ ha admés que el rebombori al voltant de Divalterra els "ha deixat un mal sabor de boca" i ha afegit que aquest cas posa, una vegada més, "en dubte el caràcter democràtic" d'aquestes institucions. Així mateix, ha recordat les etapes anteriors. on Alfonso Rus, Carlos Fabra i Joaquín Ripoll van posar les corporacions provincials al servei "dels seus amics i d'alguns empresaris". 

Tot seguit, el president del Consell, Ximo Puig, ha avançat a Estañ que el govern valencià es troba treballant en la redacció d'una nova llei de govern local que permetrà donar un major protagonisme al municipalisme. "Considere que cada comunitat autònoma ha de decidir quin model territorial vol i per això cal una reforma constitucional", ha indicat Puig.

Així mateix, Puig ha explicat que la Generalitat i l'Agència Antifrau es coordinaran per a impulsar 'Plans de prevenció de riscos penals en les empreses públiques valencianes' tant de l'Administració autonòmica com de les entitats locals, que impedeixen actuacions irregulars.

L'objectiu d'aquestos plans és que les empreses públiques disposen de procediments i controls que eviten que als consells d'administració arriben qüestions que puguen ser il·legals, tal com ha explicat Puig.

"Tot està en ordre"

D'altra banda, la vicepresidenta del Consell, Mónica Oltra, ha volgut esclarir que a la Diputació de València "tot està en ordre" malgrat la dimissió de Jorge Rodríguez, davant els dubtes que han mostrat alguns diputats respecte a la situació en què es troba la institució. "Al capdavant de Divalterra es troba el consell d'administració i María Josep Amigó està coordinant la Diputació", ha explicat Oltra. 

next