Diari La Veu del País Valencià
El sector del càmping augura un bon estiu després de derrocar clixés sobre l’allotjament

Els càmpings del País Valencià han iniciat la temporada d’estiu amb “excel·lents perspectives” gràcies a una estratègia de “derrocar clixés” sobre aquesta modalitat d’allotjaments basada en la incorporació de bungalous, complexos turístics de luxe o propostes tematitzades amb la qual volen deixar de ser el “germà xicotet” del sector de pernoctacions.

Així ho han explicat aquest dijous als mitjans el president de la Federació de Càmpings de la Comunitat Valenciana i de l’Associació de Càmpings d’Alacant, Juan Delgado; el secretari de l’Associació de Càmpings de València, Ricardo Vila, i el vicepresident de l’Associació de Càmpings de Castelló, Adolfo Aucejo.

El País Valencià ha crescut un 46% en pernoctacions els últims anys, en passar de 2,7 milions en l’any 2005 als 8,2 milions de 2017. Aquest sector turístic, en 2017, va representar un 14% del total d’allotjaments de la regió i un 43% de la seua oferta es concentra a Alacant. El territori valencià es va alçar l’any passat com la segona destinació de càmpings a l’Estat després de Catalunya, amb el 21,1% de les pernoctacions d’aquesta modalitat a l’estat espanyol.

Les xifres aconseguides es deuen, segons Juan Delgado, al fet que s’ha “millorat moltíssim l’oferta d’allotjaments”, ja que s’han incorporat bungalous que fan que no siga necessari disposar de caravanes, s’ha optat també per complexos turístics de luxe i s’han sumat instal·lacions esportives i una oferta lúdica per als hostes.

“Volem deixar de ser el patito feo dels allotjaments turístics”, ha ressaltat el president de la federació, que ha defensat que “un càmping de gran categoria és un resort de luxe” i que els tòpics sobre els càmpings “estan ja més que superats” quant a la qualitat dels complexos. Així, el 38% de l’oferta de càmpings és de categoria Gran Confort o de primera, mentre que el 60% és de segona.

Delgado ha detallat que les instal·lacions de cinc estreles disposen de pistes d’esport, animació, restaurants i, fins i tot, rentavaixelles per als visitants. “S’ha mirat fins a l’últim punt a l’hora de concedir les estreles”, ha assegurat.

“Ciutats Vacacionals”

Per la seua part, el vicepresident de l’Associació de Càmpings de Castelló ha posat en valor que en l’última dècada el “sector ha realitzat un esforç molt important en modernització i s’ha obert al públic” a través d’instal·lacions que són “ciutats vacacionals” però que estan “en contacte amb la naturalesa”, amb activitats d’oci per a tots els públics.

A més, ha assenyalat que “el normal” en els càmpings és que es dispose d’Internet gratuït en tot el recinte, fins i tot alguns disposen de fibra òptica, ja que “internet és l’aigua del segle XXI”. D’igual forma, s’han convertit en un “producte molt tematitzat”, amb recintes especialitzats en albirament d’aus, oferta infantil o bicicletes, ja que “es tematiza en funció dels recursos disponibles de les zones”. “Volem que la gent es pare un segon i diga ‘Però això és un càmping?”, ha agregat.

Ocupació desestacionalitzada

Juan Delgado ha posat el focus en el paper desestacionalitzador dels càmpings, ja que a l’hivern i fins a Setmana Santa estan “quasi tota la temporada plens” gràcies al turista sènior europeu –al qual pren el relleu l’estatal durant l’estiu– d’un perfil familiar i amb xiquets de totes les edats. El turisme internacional suposa el 64% de les pernoctacions en càmpings i l’ocupació mitjana anual és d’aproximadament el 80%.

“A Europa se’ns reconeix entre els millors càmpings del continent”, ha assegurat, abans de lamentar que al turista estatal “costa una mica més” atraure’l. A l’hivern, es dóna un servei “pràcticament continu” per la qual cosa els càmpings són un “agent estratègic en la Comunitat per a desestacionalizar el turisme”.

Aquest turista sènior europeu “pot estar mesos vivint als càmpings durant l’hivern, després se’n va a l’estiu i arriben els nacionals”, ha explicat. Així, ha posat en valor la tasca de promoció que s’ha dut a terme en fires internacionals de la mà de l’Agència Valenciana del Turisme.

“Mentre que molts hotels han de tancar a l’hivern, els càmpings aconsegueixen 1,5 milions de pernoctacions”, ha destacat Ricardo Vila, que ha precisat que la mitjana de durada de les estades en aquesta temporada tradicionalment baixa en el sector turístic és de 30 dies.

Comparteix

Icona de pantalla completa