Diari La Veu del País Valencià
Els cementeris de Vinaròs, Alcoi i Castelló i el Parque de la Paz, finalistes en un concurs estatal de recintes fúnebres

El jurat del Concurs de Cementeris 2018 de la revista Adiós Cultural, especialitzada en la reflexió de la mort a través de la cultura, ja ha seleccionat els 19 finalistes per a les diferents categories. Del País Valencià, han arribat a la final el cementeri de Vinaròs, el d’Alcoi, el de Castelló i el Parque de la Paz. El cementeri de Vinaròs és un dels seleccionats en la categoria de ‘Millor monument’, amb el panteó modernista de la família Boix Chillida. El d’Alcoi és un dels finalistes en la categoria de ‘Millor activitat de portes obertes’ per “la seua variada oferta” i, també, en la categoria de ‘Millor història documentada i ocorreguda al cementeri’ per un episodi relacionat amb “un dels seus veïns il·lustres, el cantautor Ovidi Montllor”.

A la categoria de ‘Millor història documentada’ també ha arribat el cementeri de Castelló, “on un enigmàtic epitafi amb un número de telèfon ha acabat desvelant una història tràgica a l’inici i còmica al final”. Finalment, el Parque de la Paz ha quedat finalista en la categoria de ‘Millor iniciativa mediambiental’.

A aquesta edició, la cinquena, es van presentar 46 candidatures de 12 autonomies. De fet, el País Valencià era qui més candidatures va presentar, un total de 5 candidatures. De la demarcació de Castelló es va presentar el cementeri de Vinaròs (el Baix Maestrat) a la categoria de ‘Millor monument’ i el de Castelló de la Plana, a ‘Millor activitat de portes obertes’ i a ‘Millor història’. De València, el Parque de la Paz es va presentar a ‘Millor iniciativa mediambiental’. Finalment, de la demarcació d’Alacant es va presentar el cementeri de Polop (la Marina Baixa) i el d’Alcoi (l’Alcoià), tots dos a ‘Millor activitat de portes obertes’ i a ‘Millor història’. El concurs consta de cinc categories: ‘Millor cementeri en general’, ‘Millor iniciativa mediambiental’, ‘Millor monument’, ‘Millor història documentada ocorreguda al recinte’ i ‘Millor activitat de portes obertes’.

El concurs, que arriba a la cinquena edició, consta de cinc categories: ‘Millor cementeri en general’, ‘Millor iniciativa mediambiental’, ‘Millor monument’, ‘Millor història documentada ocorreguda al recinte’ i ‘Millor activitat de portes obertes’. Les categories d’història i d’activitats de portes obertes són les que han rebut més candidatures. La selecció dels finalistes de cada categoria, excepte la millor iniciativa mediambiental, l’ha decidida un jurat tècnic amb experts en arquitectura, art, sociologia, història i antropologia. Una vegada seleccionats els finalistes i publicats en la web, començaran les votacions. Els resultats es poden veure en temps real en la pàgina. En el cas de la iniciativa mediambiental, és l’única categoria que resol un jurat d’experts presidit pel naturalista Joaquín Araújo, assessor en temes ambientals de Funespaña, l’editora de la revista.

Les votacions s’obrin el divendres 13 de juliol i acaben el diumenge 30 de setembre. Com en les quatre edicions anteriors, les votacions es realitzaran a través de la web de la revista, on es pot comprovar la documentació literària i gràfica que cada quantitat ha enviat per a promoure el vot en la categoria corresponent.

Els premis als quals s’opta són 3.000 euros al millor cementeri en general, 2.000 a la millor iniciativa mediambiental, 1.000 al millor monument, 1.000 a la millor història documentada ocorreguda al recinte i 1.000 a la millor activitat de portes obertes adreçada a la societat. També hi haurà una placa de reconeixement als classificats en segon i tercer lloc de cada categoria. La quantitat del premi serà abonada a l’organisme, associació o persona que ostente la titularitat del recinte o obra premiada, després d’aplicar la corresponent retenció legal.

Les candidatures presentades s’incorporaran a la ‘Ruta de cementeris d’Espanya’, a què també es pot accedir a través de la web de la revista. La publicació convoca el concurs amb l’objectiu de reconéixer l’interés històric, social, mediambiental, artístic i patrimonial dels cementeris espanyols; reivindicar-los com a “llocs plens de vida i de records de la gent que els va habitar”; conscienciar la ciutadania de “l’important patrimoni que alberguen aquestos recintes”, i fomentar el seu potencial com a recurs turístic.

Precisament l’edició anterior, la de 2017, ja la va guanyar un cementeri valencià, concretament, el de Sumacàrcer, a la Ribera Alta. Aquest espai va ser seleccionat en la categoria de ‘millor cementeri’ juntament amb el de Castro Urdiales, a Cantàbria.

Comparteix

Icona de pantalla completa