Diari La Veu del País Valencià
Un jutjat de Madrid arxiva la causa pels contractes del Ministeri de Sanitat adjudicats a l’empresa Crespo Gomar

El titular del jutjat d’instrucció número 43 de Madrid ha arxivat la causa oberta contra dos alts càrrecs de l’exministre de Sanitat Bernat Soria en la qual s’investigava l’adjudicació en 2008 d’un contracte de publicitat per 184.138 euros que va poder servir per a finançar irregularment el PSPV.

En l’escrit de sobreseïment, al qual ha tingut accés EFE i que encara no és ferm, el jutge estableix que ni en el desenvolupament de l’expedient d’adjudicació a l’empresa Crespo Gomar ni en la seua conclusió “s’han apreciat irregularitats que porten a concloure l’existència d’indicis dels delictes que dónen lloc a la incoació de la present causa”.

Dos de les investigades en aquest procediment eren Etelvina Andreu, exdirectora general de Consum dins del Ministeri de Sanitat, i Consuelo Sánchez Naranjo, llavors subsecretària de Sanitat i Consum. Després de prendre’ls declaració el passat 26 de juny, el jutge no ha apreciat en la seua actuació la comissió dels delictes de prevaricació i malversació de cabals públics que se’ls imputaven.

Segons la interlocutòria Andreu va entrar en el Ministeri quan l’expedient de contractació estava ja iniciat i el plec de prescripcions tècniques aprovat i la seua participació posterior es va limitar “a la subscripció del certificat de realització de la campanya contractada”. “No ha resultat que [Etelvina Andreu] tinguera cap tipus d’intervenció en la determinació de la puntuació aconseguida per l’empresa Crespo Gomar en el concurs, ni que incitara, sol·licitara o determinara cap dels participants en el procés de contractació perquè l’adjudicació fóra realitzada a aquella”, apunta l’escrit del jutge.

El jutge afegeix que “el fet que existira una relació anterior” entre Andreu i Crespo Gomar, empresa que va treballar en l’organització de la campanya d’Andreu a l’Alcaldia d’Alacant, “no porta a la conclusió” que haja comés cap irregularitat en l’adjudicació. Per la seua part, Naranjo va ser qui va acordar que es duguera a terme la campanya, si bé no va intervindre en la tramitació del concurs i el jutge no aprecia que incorreguera en cap irregularitat. Com que tampoc no veu cap indici de delicte en l’actuació dels membres de la mesa de contractació i dóna credibilitat a les explicacions que van donar en les seues compareixences sobre les decisions que es van considerar irregularitats en l’informe pericial.

Tampoc aprecia “cap irregularitat” en les valoracions a Crespo Gomar perquè l’econòmica es basa en “una qüestió aritmètica” i en relació a la tècnica “no es pot concloure que haja existit cap irregularitat” en la puntuació que va obtindre aquesta empresa, 46.80 punts superior a les altres que van participar en el concurs.

Per tant, conclou el jutge, el procés de contractació va concloure amb l’adjudicació del contracte a Crespo Gomar el 24 de novembre de 2008 i la realització efectiva de la campanya contractada, sense detectar irregularitats en el procediment.

Malgrat el sobreseïment provisional d’aquesta causa, encara hi ha un procediment en un jutjat de Madrid que investiga més irregularitats en un altre contracte de publicitat del Pla de Vivenda 2009-2012, adjudicat també a Crespo Gomar per 126.208 euros, en el qual estan imputats dos alts càrrecs de l’exministra Beatriz Corredor.

Comparteix

Icona de pantalla completa