El Consorci del Millars identifica cinc punts negres per als banyistes en la desembocadura del riu

Els gestors del paisatge protegit consideren que es tracta de zones molt perilloses per a nadar i amb un alt risc d'ofegaments
/ València
6 juliol 2018 01:00h
El Consorci riu Millars recorda un estiu més el risc de banyar-se als tres assuts que es troben ubicats dins del tram de la desembocadura.

El Consorci del Paisatge Protegit de la Desembocadura del Millars, format pels ajuntaments d'Almassora, Borriana, Vila-real, la Diputació de Castelló i la Generalitat Valenciana, ha preparat un complet informe sobre les zones conflictives per al bany localitzades en la zona protegida. L'estudi fa referència expressa a la integritat i la seguretat de les persones i a l'impacte sobre el paisatge.

El consorci ha detectat cinc zones perilloses per a prendre el bany. Prenent com a referència la zona més alta de la desembocadura, la primera ubicació es localitza entre el pont de la CV-10 i el pont de l'autopista AP-7, concretament al marge dret del riu i en el terme de Vila-real. Ací hi ha un salt d'uns 25 metres d'alçada freqüentat per joves vila-realencs. "El 90% de les persones que utilitzen aquest salt perillosíssim són joves i alguns menors d'edat. La integritat dels banyistes està constantment en perill perquè el salt és realment arriscat", ha explicat David López Serna, guarda rural del Consorci riu Millars. "A més, és una zona ocupada per la llúdria –un animal protegit que ha tornat al Millars– i, per tant, s'ha d'evitar la presència dels banyistes", ha afegit.

Els assuts són una altra de les zones habituals i tradicionals per al bany "dels joves inconscients", assegura el consorci en un comunicat. L'assut de Vila-real, també anomenat 'dels matxos', és un lloc freqüentat per nombrosos banyistes que utilitzen la infraestructura hidràulica per a llançar-se al riu sense conéixer la perillositat d'aquestes construccions. "Es tracta d'una zona superperillosa per al bany pels corrents subaquàtics que produeix el mateix assut, es tracta d'un punt negre on ja s'ha ofegat gent", ha indicat López. "La zona està perfectament senyalitzada com a lloc perillós per al bany però algunes persones fan cas omís als senyals", ha puntualitzat el guarda del Consorci.

Seguint riu avall s'hi troba el Molí del Terraet, també al terme de Vila-real. Els joves accedeixen a l'edifici en ruines per a llançar-se al riu en un salt de vora 10 metres. Segons l'informe del consorci, aquest salt és perillós per als banyistes, però també pel fet que puguen patir algun accident per despreniment de l'edifici. A poca distància del Molí del Terraet està l'assut comunitari, ubicat al marge esquerre, ja al terme d'Almassora. Com en el cas de Vila-real, també és una infraestructura molt perillosa per al bany a conseqüència dels corrents que solen engolir-se els banyistes.

Finalment, aigües avall del Millars estan les Revalladores o l'assut de Borriana. Aquest lloc està perfectament senyalitzat pel Consorci riu Millars com a zona perillosa per a prendre el bany. Acostuma a estar sec perquè l'aigua del riu no arriba quasi mai a aquest punt, ja que es queda a l'assut comunitari. Però els anys que baixa aigua també és un punt negre d'afluència de banyistes.

Gran afluència i cas omís a les prohibicions

El Consorci riu Millars recorda un estiu més el risc de banyar-se als tres assuts que es troben ubicats dins del tram de la desembocadura i en les noves zones utilitzades més recentment. "El bany en aquestes infraestructures hidràuliques és molt perillós", indiquen els gestors, i recorden que "lamentablement en agost de 2016 es fa ofegar un jove de 19 anys a l'assut dels matxos de Vila-real. Els tres assuts del paisatge protegit estan perfectament senyalitzats amb cartelleria on s'avisa del perill de banyar-se a la zona.

La guarderia rural del Consorci riu Millars durant aquestes últimes setmanes de forta calor s'està veient desbordada per la gran afluència de gent que acudeix a banyar-se als assuts i la resta de zones fent cas omís de la prohibició d'accedir i la perillositat del bany.

next