Diari La Veu del País Valencià
Jesús Fernández, el policia local de València detingut per fotografiar l’estàtua de Franco

Un 9 de setembre de 1983, l’estàtua eqüestre de Francisco Franco abandonava la plaça del País Valencià de València, actualment rebatejada com a plaça de l’Ajuntament. Entre crits, aldarulls i aplaudiments hi havia un policia local uniformat, abillat també amb la seua càmera fotogràfica. Poques hores després, Jesús Fernández, era traslladat a una comissaria. A la comandància va rebobinar el carret i el va entregar tal com li van exigir els agents de la Policia Nacional. Mai ningú li va retornar les fotografies d’aquell moment històric en què el consistori presidit per Ricard Pérez Casado complia amb la decisió del ple de l’any 1979. Fernando Martínez Castellano, el primer alcalde de la democràcia, va advertir que el 27 d’abril del 1979 seria el dia de la retirada del conegut popularment com a “burro i haca”, un dels majors símbols franquistes que presidia el centre neuràlgic de la ciutat des del 1964.

La Unitat d’Investigació d’Accidents de la Policia Local de València va ser la primera en tindre un laboratori fotogràfic. Eren els anys 60 del segle XX i aleshores no existia el gabinet de premsa de l’Ajuntament. Un agent motoritzat, Nicolás Fernández, es va fer càrrec d’alçar acta a través de la seua càmera de corda d’aquells esdeveniments relacionats amb el cos policial municipal i d’aquells actes on participaven les màximes autoritats franquistes de la ciutat.

Nicolás Fernández gravava actes protocol·laris, uns vídeos que tenien una finalitat didàctica, ja que es projectaven a l’acadèmia a les promocions que entraven després. Tanmateix, Nicolás Fernández era policia local, emfatitzava el seu fill aquest divendres, durant la signatura del conveni entre l’Ajuntament de València i l’Institut Valencià de Cultura per a conservar i digitalitzar 29 audiovisuals realitzats entre finals de 1960 i principis de 1980.

L’agent Fernández va transmetre la passió per l’audiovisual al seu fill, el policia local Jesús Fernández, actualment responsable del laboratori fotogràfic de la Policia Local de València qui, com son pare, compagina les tasques policials amb les artístiques dins del cos municipal. La nissaga dels Fernández, junt amb algunes persones anònimes, van enregistrar actes de tota mena que tenien lloc a València, com ara desfilades de falleres majors, la presa de possessió de les corporacions franquistes, desfilades de la Guàrdia Civil, el lliurament de banderins a la brigada de circulació i, fins i tot, carrusels de motos de la unitat de trànsit de la Policia Local.

Els Fernández feien fotos i vídeos però sobretot “som policies”, afirmava l’actual responsable del laboratori de la PLV i, per tant, primer sempre ha sigut el servei policial abans que l’artístic. De fet, recordava Jesús Fernández que el dia que van condecorar son pare per una operació contra els Grapo va hi haver un accident de trànsit a la plaça de Tetuan amb dues víctimes. “Ja tenia la càmera preparada però es va produir el sinistre i vaig acudir al lloc per a fer l’atestat mentre a mon pare l’estaven condecorant”, rememorava.

Nicolás Fernández mai va tindre problemes amb les autoritats franquistes per compaginar la seua activitat policial amb l’artística. “Ell no però jo sí”, afirma somrient el seu fill. Fernández s’hi trobava a la plaça del País Valencià, vestit de policia local, un uniforme clarament identificable entre els agents de la Policia Nacional que controlaven la gentada que aplaudia o maldeia la retirada de l’estàtua eqüestre del dictador Francisco Franco. L’agent duia la seua càmera i va fer fotografies del desmuntatge del símbol franquista. “Algú dels qui es manifestava em va denunciar”, explica, als pocs minuts la Policia Nacional el detenia i el conduïa a una comandància denunciat per capturar la instantània d’aquell moment històric a la ciutat de València. “Les relacions entre els dos cossos, en aquell moment, mai no van ser bones”, apunta. Disposat davant l’agent li van demanar el carret, Jesús Fernández el va rebobinar i el va entregar complint les indicacions de la Policia Nacional. L’agent de policia local va fer el seu informe per a presentar-lo a la comandància, però, la resposta de la Nacional va ser el silenci. El carret amb les fotos del desmuntatge de l’escultra mai va tornar a les seues mans.

Jesús Fernández fotografiava la regidora de Seguretat Ciutadana, Anaïs Menguzzato, i el director de l’IVC, Abel Guarinos. / DIARI LA VEU

Jesús Fernández assegura que conserva entre 500 i 600 pel·lícules en VHS amb imatges històriques i inèdites de la policia local, tan desconegudes com les que des d’aquest divendres conserva la Filmoteca de València que les ha incorporat al seu arxiu a través del programa ‘Imatges per rescatar’, una campanya impulsada per l’IVC per a recuperar i conservar pel·lícules i vídeos particulars que es digitalitzen. Això no obstant, algunes de les imatges pertanyents al laboratori fotogràfic de la PLV ja van eixir a la llum en el documental Promoció del 81 de Ricard Chicot, un film on el periodista recorda la primera generació de dones policia que es va presentar el passat mes de març.

Anaïs Menguzzato, Abel Guarinos i l’agent Jesús Fernández. / DIARI LA VEU

La Filmoteca ara conserva 29 pel·lícules antigues que ha digitalitzat i que, junt amb l’Ajuntament de València a través de la regidoria de Seguretat Ciutadana que presideix la Fundació de la Policia Local de València, gestionarà les possible cessions d’imatges per a projectes filmogràfics futurs. Les cintes procedents de l’arxiu històric policial estan en un format de 8 mil·límetres i super 8, datades entre 1967 i 1982. Els protagonistes són les autoritats policials de l’època i les autoritats franquistes de València. Alcaldes com Adolfo Rincón de Arellano, Vicente López Rosat, Miguel Ramón Izquierdo, Fernando Martínez Castellano i Ricardo Pérez Casado apareixen en aquests vídeos rodats pels policies locals, Nicolás i Jesús Fernández.

Comparteix

Icona de pantalla completa