L'avançament del FLA extraordinari permet injectar 199 milions per a pagar factures de 2017

Hisenda recorda que aquesta aportació econòmica s'ha de tornar amb interessos i per això cal un nou model de finançament
/ València
7 juliol 2018 01:00h
Aquest dimecres s\'ha celebrat una reunió de la Comissió Mixta Corts-Consell per a la reforma del sistema de finançament autonòmic i la valoració del deute històric.

El conseller d'Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler, ha informat que el govern espanyol ha avançat el FLA extraordinari per al País Valencià, la qual cosa suposarà ingressar en els pròxims dies un total de 199 milions d'euros destinats a abonar factures per a les pimes i les famílies valencianes.

"L'engegada com més prompte millor del FLA extraordinari, dirigit a cobrir la desviació de l'exercici anterior entre el dèficit autoritzat i incorregut, era una exigència permanent a què el govern anterior feia oïdes sordes, amb la qual cosa castigava les empreses i les famílies valencianes pel fet de no disposar d'un finançament just", ha destacat Soler.

"El Govern de Pedro Sánchez no espera al fet que hi haja eleccions per a satisfer l'extraFLA, els beneficiaris del qual són milers de proveïdors i empreses valencianes condemnats a patir retards en els pagaments per l'ús arbitrari d'uns préstecs que l'executiu anterior va oferir com a única alternativa al finançament que mereix la Comunitat Valenciana", ha assenyalat el conseller.

L'executiu de Rajoy va abonar el FLA extraordinari en març i en desembre de 2015, en l'avantsala de les eleccions autonòmiques i estatals respectivament i en juny de 2016, també abans dels comicis estatals, mentre que les quantitats pendents de 2016 les va abonar al desembre i va retardar l'extraFLA de 2017 a octubre-novembre de l'any passat.

Dels 199 milions, 137 milions corresponen a la desviació del dèficit de 2017, quan la Generalitat va tancar l'exercici amb un desfasament entre ingressos i despeses equivalent al 0,73% del PIB valencià, la qual cosa va suposar reduir el dèficit a la meitat en un sol any, ja que en 2016 havia sigut de l'1,5% del PIB (1.609 milions). El límit per a l'any passat era el 0,6% del PIB. La desviació es tradueix en els citats 137 milions, als quals cal sumar el sobrant del sostre de deute en 2017, fins a completar els 199 milions, ha explicat la conselleria en un comunicat.

Nou model de finançament

Tant el conseller com la secretària autonòmica d'Hisenda, Clara Ferrando, han tornat a insistir que "el que necessita la Comunitat Valenciana és un nou model de finançament que acabe amb la discriminació actual que pateixen els valencians. El FLA substitueix el finançament per dret i són préstecs que cal retornar amb interessos. Per açò, el que urgeix és culminar el treball tècnic i obrir el debat polític per a donar d'una vegada solució als problemes financers de la Comunitat aprovant un nou model que atenga la insuficiència de totes les comunitats i els problemes concrets d'infrafinançament de la Comunitat Valenciana", han insistit.

"El càstig el patien abans els proveïdors"

Per la seua banda, Ferrando ha subratllat que l'aportació per a cobrir la desviació del dèficit de 2017 al més ràpid possible és "essencial per a agilitar el pagament de factures pendents, particularment de Sanitat, que esperen les empreses valencianes". "La desviació del dèficit per l'infrafinançament es tradueix en milers d'empreses i famílies esperant al fet que se'ls pague unes factures per a les quals no hi ha finançament. Per açò és tan important que l'extraFLA s'habilite com més prompte millor i no es demore inexplicablement a finals d'any o al fet que hi haguera eleccions", ha criticat Ferrando.

Clara Ferrando ha explicat que, sense crèdit, no es poden iniciar els tràmits per a comptabilitzar i tramitar els pagaments de factures als proveïdors i ha denunciat que "és sagnant el que succeïa abans, quan es retardava l'activació de l'extraFLA cosa que castigava els proveïdors". És el que va succeir l'any passat, quan el FLA es va allargar fins a octubre-novembre, la qual cosa va demorar milers de factures, particularment de Sanitat. "El més dur és que el mateix Govern que realitzava aquesta gestió del FLA ens demanava comptes si augmentaven els terminis de Període Mitjà de pagament als proveïdors", ha lamentat la secretària autonòmica.

Ferrando ha recalcat que la solució definitiva serà disposar, com més prompte millor, d'un sistema de finançament just que permeta atendre amb garanties la prestació de serveis bàsics fonamentals als ciutadans. "El FLA no deixa de ser un préstec que haurem de retornar amb interessos", ha subratllat.

next