Nou persones moren ofegades durant el primer mes de la temporada d'estiu

Els serveis de socorrisme han atés 16 casos dels quals set han resultat ferits de diversa consideració
/ València
8 juliol 2018 01:00h

Un total de 16 persones han sigut ateses per ofegament des del començament de la temporada d'estiu, 1 de juny, fins al 6 de juliol en platges, embassaments i piscines del País Valencià, de les quals nou han mort i set han resultat ferides de diversa consideració.

Aquestes són les dades que ha proporcionat la Conselleria de Sanitat mitjançant un comunicat aquest diumenge amb què ha recomanat "extremar la precaució per a poder gaudir del bany". L'estiu passat, també des de l'1 de juny i fins al 30 d'agost, es va atendre al País Valencià un total de cent persones de les quals 40 van morir i 60 van haver de ser traslladades a un centre sanitari.

La Conselleria, a través del Servei d'Emergències Sanitàries (SES), ha recomanat extremar la precaució per a poder gaudir del bany i dels esports aquàtics durant aquest estiu i evitar així possibles ofegaments amb accions entre les quals destaca l'elecció de llocs segurs i vigilats per al bany, no ficar-se a l'aigua si s'ha consumit alcohol i respectar les banderes.

A més d'aquests consells, el director del SES, Pere Herrera, ha indicat que cal evitar banyar-se immediatament després dels menjars. "La digestió pot influir que existisca major facilitat per a patir marejos o pèrdues de consciència com a conseqüència del propi procés, la qual cosa pot derivar en ofegaments", ha advertit.

El doctor Herrera explica que també és important evitar el bany en solitari, ja que, "en cas de presentar-se un problema de salut, el temps de demora a alertar als serveis d'emergències pot ser crucial". "Així mateix, s'aconsella que l'activitat física durant el bany s'adapte a la pròpia condició física i a l'edat, amb la finalitat d'evitar sobreesforços, fonamentalment en adults d'edat avançada", afegeix el director del SES.

Un dels col·lectius més vulnerables de patir ofegaments són els xiquets. Referent a açò, el doctor Herrera insisteix que "cal tenir especial cura amb ells, especialment a les piscines". "Mai –ha alertat– s'han de deixar sols o sense vigilància d'un adult".

next