El TSJ es trasllada a un edifici proper a les Corts mentre duren les obres de la seu del Parterre

La seu de l'alt tribunal valencià serà reformada durant els pròxims 5 anys per a adaptar-la a les necessitats de la institució
/ València
9 juliol 2018 01:00h
La seu temporal del TSJ s\'ubicarà a un edifici del carrer Historiado Chabás de València.

La consellera de Justícia, Administració Pública, Reformes Democràtiques i Llibertats Públiques, Gabriela Bravo, ha mostrat aquest dilluns a la presidenta del Tribunal Superior de Justícia, Pilar de l'Oliva, i al fiscal superior, Antonio Montabes, l'edifici que la Generalitat ha llogat perquè siga la seu provisional del TSJ mentre duren les obres de rehabilitació de l'actual seu, ubicada a la Reial Casa de la Duana, a la plaça del Parterre de València.

L'edifici triat està en ple centre de València, en el número 2 del carrer Historiador Chabás, i ja va ser seu de la Conselleria de Governació fins a l'any 2014. Es tracta d'un immoble de quatre plantes més soterrani-garatge de més de 3.000 metres quadrats útils. La Generalitat pagarà 25.000 euros mensuals de lloguer durant cinc anys amb una manca de huit mesos i un termini estimat de cinc anys. La cinquena anualitat tindrà una renda de 30.000 euros mensuals.

Segons explica la Generalitat en un comunicat, el contracte de lloguer preveu el període de carència perquè la Conselleria de Justícia puga tramitar el projecte i actualitzar l'edifici a les necessitats del TSJ valencià. Es tracta d'unes obres menors d'adequació per a la nova funció que es prolongaran durant quatre mesos.

El Tribunal Superior de Justícia valencià està situat en l'edifici de la Reial Casa de la Duana, que es va construir entre 1758 i 1802. En 1828 es va transformar en fàbrica de tabacs i en 1914 es va adaptar l'immoble per a convertir-lo en una seu judicial. Al llarg del temps s'han fet moltes intervencions parcials de tot tipus fins a la seua declaració com a Bé d'Interés Cultural; especialment, en el conjunt escultòric obra d'Ignacio Vergara (autor de la portada del Palau del Marqués de Dosaigües).

Bravo ha explicat que l'edifici, donada la seua antiguitat, "té importants mancances, com ara instal·lacions de subministrament obsoletes, problemes de climatització i completa ineficiència en matèria energètica". A això cal sumar una infinitat de desperfectes que s'han anat sumant amb els anys. Per aquest motiu, segons la consellera, "plantegem una inversió de més de 25 milions d'euros per a escometre una reforma integral de l'edifici, que es prolongarà durant cinc anys".

Per a la consellera, "des del primer dia es va assumir que l'Alt tribunal valencià ha de tindre una seu digna de la seua funció i importància com la institució jurídica més important de la Comunitat Valenciana i, atés que les obres de reforma i rehabilitació duraran entorn als cinc anys, no valia qualsevol edifici". Per això es van descartar altres possibilitats d'immobles propietat de la Generalitat als carrers Amadeu de Savoia, Colom o la plaça de l'Ajuntament de València perquè "no reunien les condicions".

La seu provisional havia d'estar situada en un lloc cèntric de la ciutat de València, amb bones comunicacions per transport públic i que poguera ser dedicat en exclusiva a la seua nova funció per a evitar interferències i per raons òbvies de seguretat. A més, havia de ser un edifici accessible (o susceptible de ser adaptat) i amb accés públic a peu de carrer. L'edifici provisional albergarà la Presidència i la Secretaria de Govern del TSJ; la Fiscalia; les sales socials; les sales de contenciós administratiu i civils i penals, i els serveis comuns i altres dependències auxiliars.

Subscriu-te al nostre butlletí per rebre les últimes novetats al teu correu.
next