Diari La Veu del País Valencià
Puig veu positiu el diàleg amb Catalunya però adverteix que no acceptarà cap privilegi de ningú

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha valorat el diàleg que ha iniciat el Govern d’Espanya amb Catalunya però ha subratllat que “en cap cas” acceptarà que s’atorgue “cap privilegi a ningú” perquè “el problema territorial a Espanya no és només Catalunya”.

Així ho ha indicat Puig als mitjans de comunicació en ser preguntat per la reunió que van mantindre el cap de l’executiu espanyol, Pedro Sánchez, i el president de la Generalitat de Catalunya, Quim Torra, i per si “tem” que puga haver-hi “concessions i privilegis” a aquesta autonomia a costa d’unes altres.

Sobre aquest tema, el cap del Consell ha subratllat que “el diàleg i la ruptura del gel sempre és positiu per al conjunt d’Espanya” i ha assenyalat que “el que passe a Catalunya” determina el País Valencià per la relació “especial” que hi ha entre ambdues autonomies “per raons econòmiques, socials i culturals”. De fet, ha puntualitzat que és la regió a què més es ven i es compra.

Per tant, ha subratllat que “el que passe en eixe diàleg és fonamental”, però ha puntualitzat que “nosaltres en cap cas acceptarem cap privilegi de ningú perquè el problema territorial a Espanya no és només Catalunya”. “Hi ha un problema greu d’infrafinançament i d’asimetries que representen anomalies en el sistema”.

En aquest sentit, ha insistit que la posició del País Valencià és “positiva” i busca “intentar millorar la convivència” però sense que es produïsca “cap situació de privilegis”, sinó per a “superar” els que ja existeixen en el sistema de finançament o en altres percepcions, ha postil·lat.

Puig ha valorat la reactivació de la comissió bilateral govern espanyol-Catalunya i ha indicat que el País Valencià aspira a tindre-la també. “No cal veure aquesta situació amb recel, sinó amb una visió positiva perquè el diàleg és sempre positiu, però aquest no pot significar l’increment de les desigualtats a Espanya”, ha resolt.

“No a costa dels interessos dels valencians”

També s’ha pronunciat la vicepresidenta de la Generalitat, Mónica Oltra, qui ha afirmat aquest dimarts que el diàleg entre el Govern d’Espanya i la Generalitat de Catalunya és “una bona notícia”, encara que ha subratllat que “qualsevol acord que s’aconseguisca no pot ser a costa dels interessos dels valencians”.

Així s’ha pronunciat la també consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives en atenció als mitjans en un acte a València en el qual ha inaugurat la jornada ‘Acord marc: Cap a un sistema d’estabilitat per al sector empresarial en l’àmbit residencial’.

En ser preguntada sobre la trobada entre Sánchez i Torra i sobre si la reactivació de la Comissió Bilateral entre ambdues administracions pot perjudicar el País Valencià, Oltra ha assegurat que l’executiu valencià “mai tem el diàleg”.

“Feia molta falta des de fa molt temps un ambient de normalitat institucional i que dos governs parlen. El que no era normal era la situació anterior, on el Govern d’Espanya no parlava no solament amb Catalunya sinó amb cap govern, almenys amb el valencià”, ha expressat.

Per tant, ha insistit que el diàleg “sempre és una bona notícia” i ha comentat que “ha de servir per a avançar en un model territorial on ningú es quede enrere”, encara que ha agregat que el Consell “sempre” ha mantingut que “qualsevol acord que s’aconseguisca no pot ser a costa dels interessos dels valencians, que, en l’actual configuració territorial, som la comunitat pitjor finançada d’Espanya i que sempre hem estat en la cua de les inversions en els Pressupostos Generals de l’Estat”.

Així mateix, la vicepresidenta de la Generalitat ha argumentat que “el primer problema que s’ha d’abordar a Espanya és millorar el finançament”, “sobretot de les comunitats de l’arc mediterrani i singularment de la Comunitat Valenciana”.

“Aquesta seguirà sent la nostra reivindicació i la nostra exigència amb total contundència, perquè el sistema de finançament porta caducat des de 2014. Estem òbviament contents pel diàleg, però les solucions no poden passar perquè la Comunitat Valenciana es torne a quedar enrere”, ha resolt.

Comparteix

Icona de pantalla completa