Diari La Veu del País Valencià
Les autonomies que vulguen finançar-se en el mercat hauran de presentar un pla d’endeutament a tres anys vista

La Comissió Delegada del Govern per a Assumptes Econòmics (CDGAE) ha acordat en la seua última reunió establir el procediment per a l’eixida gradual als mercats financers de les autonomies adherides al Fons de Finançament. Un dels principals requisits és que les autonomies hauran de presentar abans del 30 de novembre un Pla Plurianual d’Endeudament que cobrisca un període de tres anys naturals successius.

Davant la millora de la situació financera actual, el Ministeri d’Hisenda considera que ara és el moment de planificar aquesta eixida a través d’una estratègia “clara i transparent que coneguen els mercats”. En aquell moment, el País Valencià pagava un interés del 7%, més del que estaven pagant països com ara Portugal o Grècia.

Segons explica en una nota, Hisenda destaca que l’objectiu és facilitar que aquelles comunitats que es troben en una situació financera més sanejada puguen tornar a finançar-se per elles mateixes en el mercat, per la qual cosa es fixa una estratègia d’eixida per a la tornada ordenada als mercats de les comunitats autònomes.

En l’estratègia d’eixida es consideraran criteris com: el fet d’estar adherides al compartiment Facilitat Financera; el grau de compliment de l’objectiu de dèficit, deute públic i regla de despesa; el període mitjà de pagament a proveïdors, i la qualificació creditícia.

Així mateix, la Comissió Delegada del Govern per a Assumptes Econòmics també va aprovar en la seua última reunió la dotació de 762 milions d’euros a les autonomies per a finançar les desviacions respecte a l’objectiu de dèficit en què aquestes hagen incorregut l’any anterior i que es troben pendents de finançament. D’eixos 762, 199,5 milions li pertoquen al País Valencià.

El departament que encapçala María Jesús Montero considera aquest desemborsament de 762 milions “fonamental” per a contribuir a la reducció del període mitjà de pagament a proveïdors i al compliment del termini màxim de pagament que estableix l’actual normativa en matèria de morositat.

Comparteix

Icona de pantalla completa