Diari La Veu del País Valencià
L’Escalante acabarà la legislatura sense teatre fix

La temporada 2018-2019 del Teatre Escalante, l’última d’aquesta legislatura, acabarà sense un teatre fix per al centre dramàtic depenent de la Diputació de València.

El projecte Escalante continuarà, com ha defensat la diputada de Teatre Rosa Pérez des que es tancara en 2016 l’edifici del carrer de Landerer després que caiguera part del sostre. Seguirà com en les tres anteriors temporades, fent itinerància amb una programació “il·lusionant”, ha destacat el director artístic del centre teatral, Josep Policarpo.

Aquest dimecres s’ha presentat a la Diputació de València la programació de l’última temporada de la legislatura, que inclou tres produccions pròpies de companyies valencianes amb disciplines distintes. Yolo, un espectacle de circ amb què l’Escalante salda el deute que tenia amb aquesta disciplina i que dirigirà Lucas Escobedo; Ana i la màquina del temps, un espectacle de ciència-ficció dirigit per Cristina Fernández i escrit per Manu Vall a càrrec de Dacsa Produccions, i L’increïble assassinat d’Ausiàs March, a càrrec de la companyia Crit.

La programació és la “més ambiciosa”, ha incidit Policarpo, ja que inclou quatre propostes europees: les col·laboracions amb els festivals Russafa Escènica i Dansa València; el cicle de memòria històrica, i el cicle de Nadal a l’Escalante. Tanmateix, serà de nou anant d’espai en espai davant la impossibilitat fins ara de concretar un espai fix per al centre teatral i la seua escola de teatre, que ara per ara acull la Societat Coral el Micalet.

Això no obstant, la diputada de Teatre ha sostingut que la reinvindicació d’una seu fixa per a l’Escalante continua sent “ferma”. Alhora, Pérez Garijo ha reconegut que en aquesta legislatura no es podrà inaugurar, “no tallarem la cinta”, però el seu compromís, com ha refermat amb vehemència, és deixar “tancada” i “blindada” la utilització en propietat d’un espai que aculla l’activitat del projecte Esclante.

I, perquè això siga possible, ara, segons ha insistit la diputada de Teatre, tot passa pel vistiplau de Patrimoni, l’àrea que encapçala el diputat José Ruíz, qui té damunt de la taula l’opció que més agrada tant a la diputada Pérez Garijo com al director artístic, Josep Policarpo. La possibilitat que el Teatre Escalante es trasllade a un dels tinglados de la Marina de València és l’opció guanyadora per als responsables de l’àrea de Teatre.

Tot i que serà Patrimoni qui haurà de donar llum verda al projecte de rehabilitació i transformació del tinglado de la Marina per a convertir-lo en un teatre –de fet, Policarpo ja ha visitat la instal·lació–, Rosa Pérez vol que eixa opció siga una “solució per a molts anys” i no una “pedaç”, és a dir, vol que siga una cessió per a 30 anys d’un espai que és propietat del Consorci València 2007. El fet que el tinglado siga de les tres administracions que integren el consorci agrada als responsables de Teatres de la Diputació.

Teatre, ha emfatitzat Pérez, vol que “es blinde per a molts anys” i “insistirem” perquè l’àrea de Patrimoni comence amb el projecte. Cal recordar que quan es va desistir d’ocupar l’edifici històric del carrer Landerer es va xifrar la compra i rehabilitació per part de la Diputació en més de sis milions d’euros. Però, de moment, segons ha indicat la diputada, el departament de José Ruiz ha de quantificar la inversió d’adaptació del magatzem de la Marina i veure el projecte. Sobre la seu de l’Escalante, tot està en mans de Patrimoni, ha insistit una i altra vegada Rosa Pérez. Tanmateix, José Ruiz ha indicat a aquest diari que tot passa per l’àrea de Teatre. El diputat ha indicat que ha estat convalescent durant uns mesos i que ell no ha fet cap gestió sobre el tinglado de la Marina. “El contacte és de la delegació de Teatre”, ha afirmat, passant la pilota al teulat del departament que dirigeix Rosa Pérez.

Comparteix

Icona de pantalla completa