Podem alerta de la lentitud del Consell en l'execució de les polítiques socials en 2018

La formació morada critica que el Botànic deixara d'invertir el passat exercici 920 milions d'euros en "els serveis públics essencials"
/ València
11 juliol 2018 01:00h
Cèsar Jiménez intervé al ple del 8 de setembre que va convalidar el decret-llei de Plurilingüisme.

Malgrat que encara resten sis mesos perquè 2018 finalitze, per a Podem és hora de comprovar si el Consell està complint amb els acords que van establir en els annexos dels Pressupostos de 2018, concretament en les partides "dels serveis públics essencials". Aquest dimecres, la secretària de Polítiques Públiques, Rocío Segura, i el diputat César Jiménez han enviat un toc d'atenció al Botànic. "Volem reiterar la nostra preocupació perquè veiem insuficient el nivell de despesa social que el Consell ha fet en aquestos darrers sis mesos", ha explicat Jiménez.

El diputat s'ha mostrat "satisfet" perquè el conseller d'Hisenda, Vicent Soler, sí que ha complit amb la rendició de comptes que es va acordar realitzar. Però, ha criticat que el Consell no està fent públics a la pàgina web tots els percentatges de l'execució dels pressupostos, amb la qual cosa considera que la ciutadania no gaudeix "d'eixa transparència" que també s'havia anunciat.

D'altra banda, ha lamentat que en el passat exercici es deixaren d'invertir 920 milions d'euros, atés que van demanar "un blindatge i un compromís específic en l'execució de les polítiques socials". "Tot i que el nivell d'execució pressupostària de 2017 ha sigut millor que en altres legislatures, encara s'han de fer esforços en aquestes partides". 

Les xifres

Les úniques xifres que Segura ha donat han sigut les d'Habitatge i les d'Igualtat, un 16,20% i un 24,97% respectivament, atés que la resta de matèries "prioritàries" fins al moment no tenen dades públiques. Així, Segura ha assegurat que demanaran a les conselleries d'Educació, Sanitat, Justícia, Medi Ambient i Habitatge els percentatges dels diners executats en aquestes àrees, atés que tant l'Acord del Botànic com les esmenes que Podem va fer recullen la importància d'atendre "els serveis públics essencials". 

"Estarem vigilant perquè al final d'any s'arribe a la màxima execució possible. Així doncs, a final d'any tornarem a fer un control dels comptes", ha afegit la secretària de Polítiques Públiques.

Principals reivindicacions

Segons ha explicat Segura, aquest pressupost ha d'ajudar a eliminar els barracons; ha d'incloure la gratuïtat de les activitats extraescolars; ha d'expandir l'eliminació del copagament farmacèutic a les famílies monoparentals i a les persones que no arriben al salari mínim interprofessional, i ha de recuperar el dret a l'habitatge, atés que gran part de la societat "té problemes a l'hora d'afrontar el lloguer". En aquest sentit, Segura ha fet èmfasi que la pàgina web no permet conéixer en quin punt es troba el parc públic d'habitatge.  

Primeres reaccions

Les xifres exposades aquest dimecres per Podem no són ratificades pel govern valencià. Així, el diputat i responsable d'Hisenda en les Corts, José Muñoz, del PSPV, ha assenyalat que l'execució del Pressupost de la Generalitat en juny de 2018 "ha millorat en quasi 2,5 punts respecte al mateix període de 2017", un exercici que, segons ha indicat, va acabar amb el 95,24% d'execució, "el millor dels últims anys".

El diputat socialista ha assegurat que, segons les dades publicades en GVA Oberta, "les obligacions reconegudes pel Consell a 30 de juny ascendeixen a 9.559,6 milions, la qual cosa suposa tindre executat el 47,04% del pressupost global", 2,42 punts per dalt del percentatge executat en juny de 2017 (44,62%).

next