Diari La Veu del País Valencià
El Ministeri de Foment no traurà a concurs l’explotació de les autopistes ‘rescatades’ fins a 2019

El Ministeri de Foment assegura que el concurs públic per a tornar a cedir a empreses privades l’explotació de les nou autopistes de peatge ‘rescatades’, entre elles la circumval·lació d’Alacant, no es podrà llançar “abans de 2019”, a diferència de la previsió de l’anterior equip ministerial d’abordar-ho enguany.

Foment atribueix aquest retard al fet que “els plecs del contracte no estan llestos” i al “complex i llarg” procés necessari per a redactar-los”. “La tramitació dels plecs està subjecta a informes i respostes de molts òrgans i departaments l’elaboració dels quals allarga irremeiablement el procés més enllà de les estimacions de l’anterior ministre”, van indicar en fonts del ministeri. “Complir amb el termini anunciat per Íñigo de la Serna és impossible”, afegeixen. Per això, l’actual equip que dirigeix José Luis Ábalos conclou que el procés de relicitació de les autopistes en fallida “està en una fase massa inicial perquè es produïsca abans de 2019”.

La relicitació de les nou autopistes forma part del pla de ‘rescat’ per a aquestes vies de pagament que va dissenyar i va engegar l’anterior equip de Foment. En virtut d’aquest pla, durant la primera meitat de l’any el Ministeri va assumir les vies, que actualment gestiona i explota a través de Seittsa, per a traure-les de nou a concurs a mitjan any amb la finalitat última que estigueren adjudicades abans del tancament de l’exercici.

Foment calcula que amb aquesta relicitació recaptarà vora 1.000 milions, que es destinaran a atallar part de la factura de 1.800 milions que el ‘rescat’ suposarà per a les arques públiques. Aquest import és el que, segons els contractes, el Ministeri ha de pagar als anteriors concessionaris per la inversió que van realitzar quan van construir les vies i que no els va donar temps a amortitzar, és a dir, la denominada Responsabilitat Patrimonial de l’Administració (RPA).

Ampliar el conveni amb Seittsa

De moment, i davant el retard en la seua licitació, Foment ampliarà el conveni que té amb Seittsa perquè seguisca explotant les autopistes fins que es llancen a concurs. El Departament que dirigeix Ábalos assegura que la seua “obligació” davant d’aquest “cas heretat” és “gestionar-lo pensant en l’interés general i condicionat per les liquidacions de les vies dictades pels tribunals”.

L’actual equip del Ministeri assegura que la relicitació d’aquestes nou autopistes no és “contradictòria” amb el seu compromís d’eliminar els peatges i revertir a l’Estat les vies més antigues que van concloent el seu termini de concessió.

Les nou vies fetes ‘rescatades’ són les quatre radials de Madrid, l’Eix Aeroport, la Madrid-Toledo, l’Ocaña-La Roda, la Cartagena-Vera i la circumval·lació d’Alacant. Aquestes infraestructures suposen quasi una cinquena part –570 quilòmetres– del total de la xarxa viària de pagament. La seua construcció va suposar una inversió de 7.000 milions i sumen un deute de 3.200 milions.

Comparteix

Icona de pantalla completa