Diari La Veu del País Valencià
Salvador presenta el ‘Llibre Blanc de l’Habitatge’, que marca les directrius de la conselleria en matèria de vivenda

La consellera d’Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori, María José Salvador, ha presentat aquest matí al MuVIM el ‘Llibre Blanc de l’Habitatge’. Es tracta d’una publicació que “parteix del principi que tota política d’habitatge és una política social i, com a tal, ha de ser una eina que propicie la cohesió social, la justícia habitacional i l’ocupació sostenible del territori”, ha explicat.

El ‘Llibre blanc de l’Habitatge’, ha ressaltat la consellera, “constitueix un document d’anàlisi i diagnòstic de la situació de l’habitatge en la Comunitat, en el qual es proposa un marc estratègic i es desenvolupen una sèrie de línies d’acció decisives per a la futura política d’habitatge”. María José Salvador ha estat acompanyada pel director general d’Habitatge, Rafa Briet.

En el document es recullen les últimes actuacions al País Valencià en matèria d’habitatge, que, segons Salvador, demostren que la línia de treball de l’actual conselleria coincideix amb el principi inspirador del ‘Llibre Blanc’: el gaudi d’un habitatge assequible, digne i adequat és un dret que ha de garantir-se per a cada persona”.

En la presentació també han participat l’exdirector executiu del Programa de Nacions Unides per als Assentaments Humans (ONU-HABITAT), Joan Clos, amb la ponència ‘Agenda Urbana i Habitatge’; la directora de l’Institut Valencià de l’Edificació (IVE), Begoña Serrano, que ha explicat el desenvolupament del document tant pel que fa al diagnòstic realitzat com a les línies d’actuació proposades, i, la directora general d’EVha, Helena Beunza, que ha exposat la gestió pública de l’habitatge des de la perspectiva de les entitats públiques.

L’habitatge assequible, digne i adequat com a dret

En aquest sentit, la titular d’Habitatge ha fet referència al reconeixement dels Drets Humans com a principi rector de tota societat democràtica, que suposa assumir que el gaudi d’un habitatge assequible, digne i adequat és un dret que ha de garantir-se per a cada persona. Així ho reconeixen gran part de les constitucions europees, entre elles l’espanyola.

Per tant, ha afegit Salvador, “les polítiques d’habitatge han de tindre un enfocament integrat que abaste des de com evitar o pal·liar els desnonaments forçats fins a promoure l’accés a l’habitatge de les persones que, pels seus ingressos o altres circumstàncies, no poden accedir en les condicions que el mercat estableix”.

En aquest context, ha continuat, “el ‘Llibre blanc de l’Habitatge. Comunitat Valenciana’, estableix les línies directrius de la futura política d’habitatge de la Generalitat amb la finalitat de fer efectiu aquest propòsit”.

Per a la consellera, “es tracta d’un pla estructural i estratègic de llarg recorregut en el qual s’inclouen recomanacions relatives a la creació d’organismes i institucions estables dotades de capacitat de gestió en qüestions concretes involucrades en la política d’habitatge, intervenció al parc d’habitatges, mesures socials i mesures financeres”.

En definitiva, ha destacat Salvador, “presenta un ampli ventall de maneres d’abordar el problema de l’habitatge en la societat actual que pretén entendre’s com un conjunt i que orienta la mirada cap a les persones concretes i els diferents grups socials més vulnerables”.

Comparteix

Icona de pantalla completa