Diari La Veu del País Valencià
L’Audiència Nacional aplica la doctrina Botín i arxiva la causa de les preferents de la CAM

La Secció Quarta de la Sala penal de l’Audiència Nacional ha arxivat la investigació relativa a la venda de preferents i deute subordinat per part de la Caixa d’Estalvis del Mediterrani (CAM) en aplicació de la coneguda com a doctrina Botín en no exercir acusació el Ministeri Fiscal i després que les acusacions particulars demanaren el sobreseïment de la investigació.

El tribunal explica en una interlocutòria que, d’aquesta manera, s’arxiva la causa oberta contra els exdirectius de la caixa alacantina Roberto López Abad i Dolores Amorós, que s’enfrontaven a deu anys de presó per delicte d’estafa i maquinació per alterar el preu de les coses i a una multa conjunta d’onze milions d’euros.

El passat 4 de juliol, amb motiu de la primera sessió de vista oral, el lletrat Diego de Ramón, que representa prop de 1.000 clients, i l’associació Adicae, que exerceix la defensa de 700 persones, es van retirar en exposar que la majoria dels seus representats havien sigut rescabalats pel Banc Sabadell en oferir-los la recompra d’accions de l’entitat.

No obstant això, Adicae va sol·licitar la continuació del procediment en qualitat d’acusació popular però, ara, el tribunal que presideix la magistrada Ángela Murillo denega la petició i sobreseu la causa, encara que deixa oberta la possibilitat d’una sanció per la via administrativa. Contra aquesta resolució es pot interposar recurs de cassació en el termini de cinc dies.

No es constaten més perjudicats

“És important tindre en compte que en les interlocutòries es constata l’existència de més suposats perjudicats, diferents dels personats i dels que apareixen rescabalats en el seus drets econòmics, de manera que no deixen marge d’actuació a l’acusació solitària d’Adicae perquè els interessos públics i particulars reunits en el procediment han manifestat la seua taxativa voluntat de retirada”, resa la interlocutòria.

La fiscal Anticorrupció Ana Cuenca, que no exerceix acusació en aquest procediment, va sol·licitar a l’inici de la vista oral que s’aplicara la doctrina Botín, que estableix que si el Ministeri Fiscal i l’acusador particular sol·liciten el sobreseïment, s’arxive la causa. D’aquesta manera, els dos exdirectius acusats evitaran un segon judici en aquestes dependències judicials perquè ja van ser jutjats i condemnats a tres anys de presó l’any passat per falsejament de comptes relatius als exercicis 2011 i 2012.

Després de la llarga instrucció, la magistrada Carmen Lamela va obrir judici oral el mes de gener passat contra els dos exdirectors de la caixa alacantina, encara que va ser en març de 2016 quan va proposar inicialment jutjar-los a causa de les irregularitats en la venda d’aquestos productes tòxics.

No va ocórrer el mateix en la investigació que es va fer en una peça separada de les quotes participatives emeses per l’entitat i la instrucció de la qual es va arxivar en diverses ocasions en considerar que els últims estats financers publicats en el moment de l’emissió d’aquest producte eren els de desembre de 2007, que no estaven falsejats.

Comparteix

Icona de pantalla completa