Diari La Veu del País Valencià
L’ascens de les temperatures dispara els nivells d’ozó

Les altes temperatures que s’estan registrant aquestos dies han disparat en l’última setmana els nivells d’ozó troposfèric per sobre dels límits legals al País Valencià, entre altres autonomies, segons un informe sobre qualitat de l’aire publicat per Ecologistes en Acció.

El País Valencià, Madrid, Castella-la Manxa, Castella i Lleó, Extremadura, l’interior d’Andalusia, Múrcia, Catalunya, les illes Balears i la vall de l’Ebre –des de Tarragona fins al País Basc– han registrat en l’última setmana nivells superiors als 120 micrograms d’ozó per metre cúbic d’aire, que són el límit per a la salut humana.

L’ONG recorda en el seu informe que el valor objectiu establit en la normativa no haurà de superar-se més de 25 dies a l’any i, en canvi, en el que portem de primavera i estiu ja s’ha sobrepassat al mig centenar d’estacions de control de la contaminació. Entre aquestes estacions, destaquen al País Valencià la de Morella (els Ports) i la de Zarra (la Vall de Cofrents).

Ecologistes en Acció apunta al trànsit motoritzat a les ciutats i carreteres de l’Estat; al transport marítim, i a la major producció d’electricitat en les centrals tèrmiques per l’ús d’aire condicionat com a principals causants d’aquestos nivells de contaminació, agreujats per les altes temperatures.

Per això, davant la persistència de la calor en els pròxims dies, l’ONG insta a la ràpida adopció de mesures d’urgència, com ara l’anunciada per l’Ajuntament de Valladolid, que tancarà des d’aquest dissabte fins a dilluns tot el centre urbà al trànsit d’automòbils privats no residents.

Ecologistes en Acció assenyala que la previsió de la superació del llindar de contaminació obliga les autoritats a advertir els col·lectius més sensibles, com ara xiquets, ancians, dones embarassades o persones amb problemes respiratoris o cardiovasculars i informar sobre l’evolució i durada de l’episodi i les àrees afectades.

Segons l’organització ecologista, els nivells elevats d’ozó troposfèric afecten de manera estructural el 82 per cent de la població i el 88 per cent del territori estatal. De fet, és el contaminant més eséès i amb major tendència a l’alça a l’Estat per efecte del canvi climàtic.

L’ONG adverteix que la inhalació d’aquest contaminant provoca un increment del risc de malalties respiratòries agudes, la reducció de la funció pulmonar i l’agreujament de les patologies cardiovasculars així com que la seua presència en l’atmosfera afecta de manera negativa els boscos i redueix la productivitat dels cultius.

Ecologistes en Acció ja va reclamar en el mes de maig un ‘pla d’ozó’ per a millorar l’aire del litoral mediterrani, ja que hi ha un gran focus de contaminació que afecta la salut de tres milions de persones causat per la urbanització de la costa i pel trànsit marítim.

Comparteix

Icona de pantalla completa