Diari La Veu del País Valencià
La Guàrdia Civil investiga un immens abocament de fangs i envasos a la desembocadura del riu Millars

El Consorci del Paisatge Protegit de la Desembocadura del Millars, format pels ajuntaments d’Almassora, Borriana, Vila-real, la Diputació de Castelló i la Generalitat Valenciana, ha detectat un nou abocament il·legal a la zona fluvial protegida.

En aquesta ocasió es tracta d’un “immens” abocament format per fangs barrejats amb una gran quantitat de botelles i bosses de plàstic, llaunes, tubs, teles, restes de fem i altres residus.

L’abocament, semblant a la colada de lava d’un volcà quan es refreda, s’ha produït entre el pont de l’autovia CV-10 i el de l’autopista AP-7 al terme de Vila-real. Es tracta d’un enorme escolament de fangs de vora 300 metres de llargària que ha caigut per tot el vessant del marge dret del riu i que, més tard, s’ha precipitat per un penya-segat de vora 25 metres fins al llit del riu Millars.

Des del consorci indiquen que es tracta d’una zona d’enorme valor ecològic tant per la presència durant els últims anys de llúdries com per la vegetació mediterrània i rupícola que creix tant a la ribera del riu com als penya-segats que abracen el camí del Millars cap a la Mediterrània.

“Nosaltres vam avisar immediatament el SEPRONA (Servei de Protecció de la Natura) i la Policia Local de Vila-real”, ha explicat el guarda del consorci. El lloc on el camió bolquet ha fet l’abocament està fora del Paisatge Protegit però la colada és tan gran que s’ha estés per la zona protegida i també ha entrat dins de l’aigua. “Si es descobreix l’autor o els autors, s’enfronten a una sanció important per abocament en domini públic hidràulic i en espai natural protegit. A més, si l’anàlisi dels fangs determina que porten algun tipus de contaminant o metall pesant, estaríem parlant d’un delicte ecològic”, ha afegit el treballador.

Després de la denúncia realitzada per un dels guardes del consorci, es van desplaçar al lloc dels fets agents del Seprona, que van verificar “l’enormitat del vessament” així com el fet que els fangs i la resta de fem havien sigut dipositats per un o diversos camions bolquets. La colada de fangs prové de la neteja d’una séquia o d’una bassa de reg, ja que han aparegut algues d’aigua dolça barrejades amb les deixalles. A hores d’ara, els agents intenten determinar els seus responsables.

Comparteix

Icona de pantalla completa