Diari La Veu del País Valencià
Sanitat activa l’alerta taronja per altes temperatures en més de 100 municipis

La conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública, segons les prediccions del Centre d’Estudis Ambientals del Mediterrani (CEAM), ha activat per a aquest dissabte l’alerta sanitària per nivell alt o taronja (temperatures que podrien superar els 39 graus) en més de 100 municipis. Així mateix, la previsió per a diumenge és que es mantinga l’alerta en aquestes zones, de manera que algunes d’elles podrien arribar al nivell extrem o roig (en la zona 17).

Les zones climatològiques en alerta per calor alta són la 16, la 17, la 18 i la 20. Els municipis en alerta pertanyen a les comarques de la Ribera Alta, la Canal de Navarrés, l’Horta Sud, la Costera, la Vall d’Albaida, el Comtat, la Safor i la Marina Alta.

Les temperatures màximes pujaran aquest dissabte a tot el País Valencià i, especialment, a l’interior i al sud de la demarcació de València, amb ascensos d’entre quatre i sis graus. El termòmetre arribarà als 37 graus a Ontinyent (la Vall d’Albaida), als 35 a Requena (la Plana d’Utiel) i als 34 a Gandia (la Safor), segons la predicció de l’Agència Estatal de Meteorologia.

La calor serà més intensa aquest diumenge, de nou amb les màximes significativament altes a la demarcació de València: 39 graus a Ontinyent, 36 a Requena, 35 a Gandia i 33 a la ciutat de València. L’avís groc (risc) per altes temperatures estarà actiu entre les 14 i les 20 hores.

Durant tot el dia de dissabte els cels seguiran clars, el vent bufarà fluix amb brises en la costa i les temperatures mínimes registraran pocs canvis: no baixaran dels 16 graus que marcarà el mercuri en punts de l’interior com Morella (els Ports) i Requena.

Consells per a previndre els efectes de la calor

Els efectes de la calor tenen especial incidència en els col·lectius més vulnerables, especialment en persones majors, malalts crònics, persones socialment aïllades, persones que treballen en ambients exposats a la calor i infants.

Es recomana evitar eixir al carrer en les hores més caloroses del dia. També es recomana utilitzar roba folgada, lleugera i de colors clars i protegir-se el cap amb una gorra o barret. A casa, s’aconsella tancar les persianes, baixar els tendals en les façanes exposades al sol i situar-se en les zones més fresques de la casa.

Finalment, s’insta la població a beure molta aigua i amb freqüència, encara que no es tinga sed. A més, s’ha d’evitar l’excés d’alcohol, les begudes amb molta cafeïna i els menjars copiosos i calents; això és, s’han d’escollir plats gelats, fruites i verdures fresques.

Perill d’incendis

La pujada de les temperatures va acompanyada de l’avís per incendis forestals al sud de la demarcació de València i al nord d’Alacant, en nivell roig (risc extrem), i taronja al nord de València (risc elevat). L’alerta està desactivada tant a la demarcació de Castelló com al sud d’Alacant, segons el Centre de Coordinació d’Emergències 112 de la Generalitat Valenciana.

Comparteix

Icona de pantalla completa