Diari La Veu del País Valencià
Plácido Domingo, Livermore i Pilar Bardem signen un manifest en suport a la plantilla del Cor de la Generalitat

Un total de 95 personalitats de la cultura, entre elles el cantant Plácido Domingo, l’actriu Pilar Bardem o l’exintendent del Palau dels Arts, Davide Livermore, han signat un manifest en suport als cantants del Cor de la Generalitat, que denuncien que la Generalitat no ha donat resposta a la seua petició per a “trobar una fórmula” per a assegurar la seua continuïtat laboral sense passar per un concurs públic.

Els treballadors del Cor han indicat a través d’una nota de premsa que hui dia no han rebut “cap proposta” de solució al conflicte que es va plantejar amb la publicació del II Acord de la comissió de diàleg social del sector públic instrumental de la Generalitat Valenciana per a la reducció de la temporalitat en el sector públic.

En el cas del Cor de la Generalitat, en el manifest s’explica que els representants sindicals de l’Institut Valencià de Cultura van ser convocats per les autoritats, per a comunicar-los que es durà a terme un concurs públic amb la finalitat de cobrir amb caràcter definitiu els llocs de cantants del cor. Això, segons indiquen els representants de la unitat artística, implicaria la possible “remoció d’un gran nombre (potencialment tots) dels actuals cantants i la seua substitució per altres persones diferents”.

Els signants del manifest consideren que això seria un despropòsit: “un cor no és la suma de un nombre de persones que canten juntes, sinó un col·lectiu que treballa en equip, cantants que durant anys han aprés a complementar-se i a col·laborar”. “Això ha portat al Cor de la Generalitat Valenciana a ser aclamat unànimement pel públic i la crítica, tant per les seues prestacions vocals i la seua experiència musical com per les seues qualitats escèniques, modelades i guanyades al llarg del temps gràcies al treball teatral amb directors d’escena de reconegut prestigi internacional. El Cor de la Generalitat Valenciana s’ha convertit en una de les peces insubstituïbles del Palau de les Arts i així ha de continuar sent per a dur a terme el projecte anunciat pel recentment renovat Patronat de les Arts”, destaca el text.

La decisió de l’Administració de dur a terme un concurs per a cobrir amb caràcter definitiu els llocs de Cantants del Cor de la Generalitat, afirma el manifest, “posa en risc el patrimoni artístic que significa la qualitat aconseguida, hui dia, pel Cor i també la continuïtat en el seu lloc de treball de les quasi seixanta persones que actualment el componen: la defensa del patrimoni artístic i de la continuïtat en el seu lloc de treball dels actuals integrants van de la mà”.

“Mantindre la plantilla sencera”

Sobre aquest tema, a principis de juny, el secretari autonòmic de Cultura, Albert Girona, va assenyalar que el seu objectiu és “mantindre la plantilla sencera” del Cor de la Generalitat i al propi director perquè és el “buc insígnia” de l’Institut Valencià de Cultura i “una peça fonamental”. A més, dies més tard, va assegurar que estaven buscant la “fórmula menys onerosa” per a trobar una solució “abans de l’estiu”.

Des del Cor han assenyalat que durant el temps que ha passat des que es va anunciar aquesta intenció de la Generalitat, han recaptat i aconseguit la solidaritat i els suports a la seua situació de multitud de persones relacionades amb el món de la cultura. Així, el manifest el signen un total de 95 personalitats en tals com Plácido Domingo, directors com Roberto Abbado –que actualment assumeix la titularitat d eles Arts–, Fabio Biondi –qui va dimitir com a titular de les Arts abans d’acabar la temporada–, Yaron Traub –extitular de l’Orquestra de València–, Nicola Luisotti –que va dirigir la Tosca on Livermore va retornar a les Arts aquest 2018 després de dimitir–, Christopher Franklin –director habitual al coliseu valencià per a fer-se càrrec dels títols contemporanis–, membres de La Fura dels Baus i actors i actrius com Joan Font, Pilar Bardem, la diputada de Cultura de Podem i actriu Rosana Pastor i Juan Diego.

Comparteix

Icona de pantalla completa