El 'Retaule dels set goigs' de la Casa Museu Benlliure torna a lluir els daurats del segle XVI

L'obra és una de les peces més significatives de la pintura tardogòtica valenciana
/ València
17 juliol 2018 01:00h
Imatge del \'Retaule dels set goigs\', a l\'esquerra una fotografia de 2016 i a la dreta una instantània d\'aquest dimarts.

L'Institut Valencià de Conservació, Restauració i Investigació ha restaurat el Retaule dels set goigs, una obra d'al voltant de 1500 atribuida al taller de Nicolau Falcó en el segle XVI que es troba exposada a la Casa Museu Benlliure i que ha sigut presentada aquest dimarts per la regidora de Cultura, Glòria Tello, i la subdirectora de l'IVCR+i, Gemma Contreras.

La peça restaurada es tracta d'un retaule d'altar de petites dimensions, de 187 centímetres d'alt i 150 centímetres d'ample, del període tardogòtic valencià, l'escena central del qual és la mare de Déu amb el xiquet rodejada de les escenes dels set goigs. El pas del temps i l'envelliment dels materials eren evidents en l'obra, ja que presentava problemes significatius de conservació fruit de diferents intervencions al llarg de la història, que afectaven tant el suport de fusta com els daurats i l'estrat pictòric.

Després de la realització dels estudis científics previs per a determinar-ne la restauració més coincident amb els principis de mínima intervenció, l'IVCR+i va dur a terme els processos següents: en primer lloc, la reconstrucció volumètrica del suport per a passar, posteriorment, a la consolidació dels estrats daurats i pictòrics que va donar pas a una neteja mecànica i fisicoquímica d'aquesta, basada en diferents tests de neteja. Després es va procedir a estucar les pèrdues, tant dels daurats com de l'estrat pictòric i a la reintegració cromàtica en què es van emprar diferents tècniques en funció de la grandària de les llacunes: regatino o trateggio i punteig.

En el cas dels ors, es va procedir a l'estucat i embolat a la manera tradicional i la reintegració es va fer amb or en pols de 23 ¾ i veladures amb colors a l'aigua. Finalment, s'hi va aplicar un vernís de protecció de resines sintètiques de baix pes molecular i totalment estables. Aquest tipus d'intervencions, plantejades des d'un marc interdisciplinari, només resulten possibles gràcies a una col·laboració interinstitucional. En aquest cas, entre la Generalitat Valenciana, a través de l'Institut Valencià de Conservació, Restauració i Investigació (IVCR+i), i l'Ajuntament de València.

La Generalitat ha assumit el cost del projecte de restauració que ha sigut de 17.500 euros i s'han invertit quasi dos anys en tot el procés, mentre que el consistori s'ha fet càrrec de la despesa de transport, embalatge i assegurança.

next