El Picasso mitològic torna a València amb 50 peces que uneixen l'animal amb l'ésser humà

Fundació Bancaixa posa en marxa una campanya solidària que destinarà la recaptació de l'entrada a la mostra a tres ONG
15 febrer 2013 01:00h
Europa Press / València
 
La mostra es podrà visitar fins al pròxim 4 de gener de 2014. Amb el títol Picasso. Faune. Centaure. Minotaure, la selecció introdueix l'espectador en els conceptes essencials de la mitologia clàssica i en la visió que d'aquesta ha tingut el mestre malagueny, que la va reinterpretar com a forma de comunicar les seues pròpies idees i emocions.
 
Quatre seccions articulen este recorregut expositiu, que s'obri amb una breu introducció a l'artista i la mitologia clàssica. A l'apartat dedicat al faune es poden preveure peces pertanyents a les suites Vollard i 137. A més, es projecta un audiovisual del ballet La migdiada del faune, interpretat per Nureyev a Nova York el mes de març del 1979.
 
La mirada de l'autor es recrea també en la dualitat del centaure, meitat home, meitat cavall, com a símbol de la ira i la luxúria masculina, com queda patent en els gravats Hèrcules mata el centaure Neso o Centaure picador.
 
 
En el minotaure se centra l'última part de l'exposició, que reuneix obres d'aquest híbrid de cos humà i cap de toro. Destaquen els 15 gravats pertanyents a la Suite Vollard, datats entre 1930 i 1936. Este bloc es completa amb un vídeo sobre el gravat Minitauramaquia, peça de 1935 propietat de la Fundació Juan March, en què s'explica al detall el significat d'esta creació, considerada un dels gravats més aconseguits del segle XX i precedent del Guernica.
 
Els fons que es poden admirar a la mostra procedeixen, majoritàriament, de Bancaixa -el major col·leccionista privat d'obra gràfica de l'autor- però també de la Fundació Picasso (7), la Biblioteca Nacional (4) i la Fundació Juan March.
 
 
 
De manera paral·lela a l'exposició, s'han organitzat una sèrie de tallers didàctics per a escolars, persones grans de 55 anys i persones amb discapacitat.
 
Per la seua banda, Vicente Montesinos ha aprofitat la seua intervenció per a anunciar la posada en marxa de la iniciativa 'Solidaris amb molt d’art', una campanya mitjançant la qual es cobraran dos euros per l'entrada a l'exposició que es destinaran a Creu Roja, Càritas i Projecte Home. Serà el públic qui decidisca la distribució final de la recaptació mitjançant el seu vot en el lloc web de la fundació.


 
next