Diari La Veu del País Valencià
Les Corts s’equiparen a la resta de parlaments espanyols amb el nou reglament del debat de política general

Tancat per vacances. Les Corts van concloure aquest dimecres el seu calendari parlamentari amb la celebració de l’últim ple on la unanimitat va prevaldre en gran part dels assumptes de l’ordre del dia. Així, la Llei de Mecenatge i el decret llei que regula la pujada de sou als funcionaris van comptar amb el suport de tots els grups parlamentaris. Aquesta bona sintonia entre els diputats es va evaporar en el moment en què es va discutir la modificació de les normes que regularan el Debat de Política General 2018 que serà en setembre la primera gran cita del nou curs parlamentari.

Fins aquest dimecres, el parlament valencià era un dels pocs en tot el territori espanyol que no posava límit al número de propostes de resolució que els grups polítics poden presentar durant aquest debat. Aquesta anomalia és la que han volgut canviar totes les formacions polítiques, excepte el PPCV, per dues raons: agilitzar el debat i facilitar la tasca dels funcionaris i alts càrrecs de les diferents conselleries que en una sola nit han de donar resposta als centenars de propostes de resolució presentades pels grups.

A partir d’ara, cada formació podrà presentar fins a dotze propostes de resolució en els debats de política general, tal com es va aprovar aquest dimecres amb els vots a favor dels grups del Botànic i Ciutadans. Amb aquest canvi, la cambra valenciana segueix el camí que altres parlaments de diferents autonomies sí que havien adoptat abans. Així, Madrid i Castella-la Manxa restringeixen les propostes a set; Navarra a cinc; Múrcia a 15 i Castella i Lleó a 30. Tot i que són poques les autonomies que tenen la mateixa xifra, totes elles comparteixen la idea d’allunyar-se de grans números que fan difícil a la ciutadania seguir el debat i quedar-se amb les propostes concretes de cada partit polític.

D’altra banda, la reforma assenyala que, finalitzat el debat, el president de les Corts suspendrà la sessió durant un temps ni inferior a 24 hores ni superior a 48 i s’obrirà un termini de trenta minuts perquè cada grup puga presentar les seues propostes de resolució.

La posició arbitrària del PPCV

Mentre els populars no han posat cap impediment a altres parlaments espanyols per a posar una limitació de propostes, al País Valencià han sigut els únics que s’han mostrat contraris a engegar aquesta modificació del reglament de les Corts. Així ho va fer palés la líder del PPCV, Isabel Bonig, des que els partits d’esquerra i Ciutadans van presentar la proposició de llei per a canviar les normes del joc. Per a Bonig aquest canvi segueix un clar objectiu: soscavar la tasca de l’oposició.

Aquesta tesi va ser la que el diputat Jorge Bellver va defensar aquest dimecres durant la discussió de la modificació del reglament en el ple. “El que vosaltres voleu és reduir la nostra capacitat d’actuació”, va criticar als partits que van donar suport a la moció. A més, va assegurar que aquesta proposta de llei es va debatre en reunions a les quals el seu partit no va ser convidat i que per aquest motiu s’han oposat a traure endavant aquesta reforma. “A la resta de parlaments el PP ha votat a favor perquè van comptar amb ells i es va acordar així. Cosa que ací no heu fet”, va asseverar Bellver.

El que els populars no esperaven era que Ciutadans s’unira a la proposta promoguda pel Botànic, atés que en gran part de les iniciatives parlamentàries sempre han adoptat una posició comuna. En aquesta ocasió la situació ha sigut diferent i, per això, aquest dimecres Bellver en diverses ocasions els va recriminar haver-se posat en el bàndol de les esquerres.

Davant aquestes acusacions, la síndica de Ciutadans, Mari Carmen Sánchez, va demanar respecte per al seu grup i va recordar a Bellver que “no són les seues marionetes”. A més, Sánchez va admetre que la no limitació de propostes que hi havia abans establerta originava que el debat fóra “desordenat”. “És intolerable que s’hagen d’estudiar més de 1.000 propostes presentades a altes hores del dia. És un boicot contra l’activitat parlamentària”, va afegir.

“El reglament es va reformar l’any 2013 també”

Com que la nova mesura va estar titllada de “censura”, la diputada de Compromís Isaura Navarro va posar la seua mirada enrere i va recordar que el reglament de les Corts també es va modificar l’any 2013, moment en què governava el PPCV. “Amb la reforma que va fer el PPCV es van eliminar comissions com la d’igualtat, la de dret humans i la de política lingüística. Això sí que és censura i mordassa”, va assegurar amb contundència. Navarro va puntualitzar que la modificació només afecta el número de propostes però no el contingut d’aquestes.

En els mateixos termes es va expressar la diputada de Podem, Fabiola Meco, qui va assegurar que el PPCV s’ha quedat fora d’aquest canvi “per voluntat pròpia”. “Amb aquesta modificació, com la resta de parlaments espanyols, tindrem més temps per al diàleg i, en definitiva, més temps per a la democràcia”, va manifestar la diputada morada.

Comparteix

Icona de pantalla completa